Hirdetés

Az egész gépedet akarja az Aorus



|

Páros lábbal áll bele a Gigabyte az SSD és a RAM-piacba. A cég egy elegáns mozdulattal minden komponenskategóriára kiterjesztette gamer márkáját, sőt, a világító RAM-modulokból olyat villantott, amit mindenkinek látnia kell.

Hirdetés

A legtöbb új komponensét már a Computex előtt bemutatta a Gigabyte, a show-ra pedig mindenből hozott is működő, végleges példányt. Az egyik ilyen, fontos bejelentés az Optane memóriával szerelt alaplapok családja, ahol a tárológyorsítót már alapértelmezetten tartalmazza az alaplap - no és az alaplap ára is.

Hirdetés

Ez igen borsos extra, de tény, hogy a HDD-ket jelentősen felgyorsítja az Intel megoldása. Az SSD-knél, pláne az NVMe SSD-knél már nem ilyen kontrasztos a gyorsulás, még szerencse, hogy az Aorus Intel és AMD-platformos alaplapokat Optane nélkül is lehet kérni. A Gigabyte azonban nem hagyta kihűlni az Aorus gamer márkáját és két, igazán új termékcsaládot is bemutatott, amiket láthattunk is működés közben.

 

Aorus RAM: a 4 az új pár

A Gigabyte-nál nemrég gondoltak egy merészet és úgy döntöttek, a jó PC az, amiben minden Aorus márkás. Ebbe beletartozik a ház, a hűtés és az összes komponens is. Ez utóbbi azonban már nem csupán alaplapot és videokártyát jelent, a RAM és az SSD is Aorus-logót kapott.

Előbbinél visszafogott, de tekintélyes méretű hűtőbordák hűtik a DRAM chipeket és nem maradt le az Aorus jel sem. Az igazán nagy ötlet az, hogy miután RGB RAM-okról beszélünk, a Gigabyte úgy gondolta, nem néz ki szépen, ha a DIMM foglalatok foghíjasok. Éppen ezért a 16 GB-os szettje nem kettő, hanem 4 modult tartalmaz, amelyek külsőre azonosak. A trükk nem az, hogy 4× 4 GB-os kiszerelést veszünk: a 2×8 GB-os modul mellé két darab, úgynevezett üres modult is kapunk. Ezekben nincsen DRAM chip, a kivezetéseikből is csak néhány maradt meg. A lényeg, hogy az RGB Fusion-kompatibilis, programozható világítás itt is működik, így 2 igazi és 2 álmodullal teljes RGB RAM-kiépítést tudunk megvalósítani, ráadásul a 2×8 GB-os kit ezzel a trükkel sem sokkal drágább a kétmodulos kiszereléshez képest.

 

Az Aorus SSD-k hajnala

Szintén a Computex előtt nem sokkal érkezett a hír, hogy a Gigabyte az SSD-k piacára is belép Gigabyte UD Pro SSD-szériájával. Ezek a hagyományos, SATA tárolók a technológia által biztosított, lehetséges maximális teljesítmény közeli tempót nyújtanak és sem kinézetben, sem kiszerelésben nem mutatnak különösebben izgalmas újdonságot. Sajnos egyelőre a magyar piacon sem kaphatók, így pontos árat sem tudunk mondani - lehet, hogy itt még kellemes meglepetésben lesz részünk.

Izgalmasabb információt is sikerült kiderítenünk azonban, mégpedig azt, hogy ez csupán az első fecske, hamarosan a Gigabyte jelentősen kibővíti az SSD-családját. Az UD Pro alá érkezik egy igazán olcsó modellcsalád, illetve a topkategóriát is célba veszi a cég, azonban itt a Gigabyte márka helyett minden bizonnyal már az Aorus névvel kerülnek boltokba az SSD-k. Az a kiállításon még sajnos titoknak számított, hogy kizárólag SATA kapcsolatban gondolkodik-e a cég, vagy az M.2 NVMe is tervbe van véve, de nem lennénk meglepve, ha az Aorus SSD-k már NVMe-s megoldások lennének.

További helyszíni hírekért, beszámolókért és videókért nézzétek meg a COMPUTEX 2018 gyűjtőoldalunkat!

A PC World csapatának tajpeji, helyszíni tudósításait az ASUS támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.