Hirdetés

28 mag és 25+ órás üzemidő: Nagyot villantott az Intel



|

A Computexen robbantotta az 5 GHz-es bombát az Intel, de nem állt meg itt: jönnek a több napig használható notebookok, a 10x gyorsabb mobilnet és persze az okosabb eszközök.

Hirdetés

Számítottunk néhány érdekességre az Intel bemutatóján, de Bryant, a kliens üzletág vezetője meglepett minket azzal, hogy nagyon fontos, elgondolkodtató dolgokat is mondott, ami szorosan kapcsolódik a mai IT trendekhez.

 

Hirdetés

Három alappillér

Az emberek egyre inkább az IT-re támaszkodnak, a technológia fontos része a munkának, szórakozásnak és kapcsolattartásnak. A jó IT cég ezekhez a trendekhez igazodik, amit az Intel három csoportra osztott.

Az első és talán legégetőbb, hogy a figyelemelterelés korszakát éljük (Age of distraction). Egy átlagos felhasználót 3 percenként megzavar valami, akár egy üzenet, egy hívás, email, egyszóval bármi. Éppen ezért olyan platformra van szükség, amely intelligensen választja ki, milyen üzenet zavarhat meg aktuális tevékenységünkben és mi az, ami várhat - esetleg mi az, amit mesterséges intelligenciával a saját eszközünk is képes elintézni.

A második trend a munka, és a munkavégzés megváltozása. Többé már nem egy irodában ülünk 8 órát, nem otthon, egy adott időtartamon belül végezzük el a munkánkat, vagy nem így tanulunk - bárhol, bármikor rendelkezésünkre kell, hogy álljon a helynek és felhasználásnak leginkább megfelelő eszköz és persze minden adatunk is.

A harmadik a kapcsolattartás. Itt szó volt arról, hogy milyen csatornákon kommunikálunk egymással, milyen formában történik mindez, illetve hogy miként alakulnak ki újabb csoportok (issue based connectivity, mint például a #meetoo kampány vagy az eSport).

 

40 éves az x86

Már mindenki tudta, és szerencsére nem is kellett csalódnunk, hogy megérkezett a 40 éves évfordulóra készített Intel Core i7-8086K processzor. Ez már ismert, 8. generációs alapokra épül, de turbó módban 5 GHz-en is képes pörögni, ráadásul még tovább tuningolható.

Akinek ez kevés lenne, annak is jutott izgalmas bejelentés, nem is egy. Például egy, még fejlesztés alatt álló, kliens PC-kbe készülő 28-magos processzor. Igen, a 18 magos CPU-t 28 magos követheti, ám a demógép hátuljából előkúszó, óriási vízhűtő-tömlők árulkodtak arról, hogy a fogyasztás még nem éppen ideális. Mindenesetre CineBench R15-ben 8 ezer körül volt az eredmény (egy átlagosan gyors gépnél ez ma ezernél jár).

Az Optane is szintet lépett, méghozzá a 905P személyében. Ez az Optane-alapú SSD nagy tárhelyet kínál, M.2-es foglalatba illeszkedik és NVMe-s tároló, azonban a mai M.2 NVMe PCIe SSD-knél 2-3x gyorsabb, ami óriási előrelépés. Sajnos árat még nem tudunk, de biztos, hogy magasan a mostani SSD-k felett lesz.

Az Intel színpadára ezután sorra jöttek fel a notebook-gyártók vezetői és bemutatták új, szupervékony laptopjaikat - természetesen Intel-belsővel. Az igazán érdekes azonban az volt, hogy Bryan bemutatott egy olyan, Dell XPS 13-as gépet, ami forradalmi az üzemidőt tekintve. Amellett, hogy papírvékony és könnyű, 25 órás üzemidőt ígér! Ez óriási eredmény, amit az Intel az Innolux-szal és Sharppal közös fejlesztése is segített, ugyanis olyan kijelző-technológiát alkottak, ami 1 wattos panelek gyártását teszi lehetővé! Ez már csak azért is fontos, mert egyre több cég kóstol bele a 2-paneles notebookok világába.

 

MI

A mesterséges intelligencia sem maradhatott ki, és hogy ne csak beszéljenek róla, az előadás végén egy zenekart is felhívtak a színpadra. Két élő és két virtuális zenésszel sikerült valós időben élvezhető zenét szolgáltatni, ráadásul a dobos előtt csupán két Microsoft Surface volt, dobfelszerelés nem is, mégis hihető dobkíséretet hallottunk a zene alatt.

Az itt bemutatott notebookokat, az új CPU-t közelebbről is meg fogjuk mutatni nektek és talán egy Ai-zenészbe vagy a láthatatlan ninja-dobfelszerelésbe is belebotlunk. Addig is nézzétek meg a többi helyszíni beszámolónkat a COMPUTEX 2018 gyűjtőoldalunkon!
A PC World csapatának tajpeji, helyszíni tudósításait az ASUS támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.