Hirdetés

NAS-ban az erő: a 10 gigabiten innen és túl



|

Jó néhány fontos bejelentéssel dobta fel a NAS-ok világát a Qnap. Megmutatjuk, mikor lesz 10 Gb/-s hálózatod, milyen ajándékra bukkantunk és hogy melyik NAS a legjobb vétel otthonra.

Hirdetés

Kívülről szinte teljesen egyforma, unalmas kockák, pedig külsőre nem szabad ítélni. A NAS szuperizgalmas hálózati eszköz, pláne azok, amiket a Qnap standján láttunk, arról nem is beszélve, hogy az új modellek külsőre is sokkal pofásabbak már. Az új modellek mellett a hálózatfejlesztésben is segítséget nyújt mostantól a Qnap, illetve szoftveres oldalon kapunk olyan extrát, amiről eddig nem is álmodtunk. Először elmesélünk mindent szövegben, aztán a cikk végén megtaláljátok a helyszínen forgatott videónkat is.

 

Hirdetés

Erős belépő

A 2-4 fiókos NAS-ok egyre vonzóbbak az otthoni felhasználók és kisvállalatok számára és ez nem véletlen. Az adatbiztonság többrétegű, a tárolás, adatmozgatás, megosztás sokkal biztonságosabb, mint egy átlagos felhőszolgáltatás esetében, a sebesség nagyságrendekkel jobb, ráadásul jól követhető az adatok útja is. Ezen a szinten nyújt igazán kiemelkedőt a TS-251B, amely250 Eurós áron kerül a boltokba. Ezért cserébe teljes értékű QTS szoftvert kapunk, ugyanis a fájltárolót egy Intel Celeron kétmagos CPU hajtja, amelyhez akár 8 GB RAM-ot is illeszthetünk. Nem hiányzik a HDMI sem a kis, kétlemezes dobozról, sőt, a 4K transkódolásba sem törik bele a bicskája. A hátlapon emellett ott rejtőzik még egy vaklap is, amit eltávolítva extra vezérlőkártyával is bővíthetjük a kis NAS-t, így például idővel 10 gigabites LAN-ra válthatunk egészen egyszerűen.

Személyes kedvenc a TS-328-as modell, amely alig drágább egy kétlemezes NAS-nál, azonban 3-lemezes és így már RAID5 kiépítést is támogat. Ez nagyon fontos előrelépés az adatbiztonság terén, azonban a Qnap nem érte be ennyivel, H.265/H.264 videótranszkódolást is adott a 328-as modellhez, ráadásul a konkurenciánál erősebb, négymagos Realtek ARM SoC mindezt úgy képes megoldani, hogy közben másra is használhatóan gyors marad a NAS. Hamarosan ennek a modellnek a részletes tesztjét is olvashatjátok a PC World Online-on!

 

10 gigabites holnap

Különösen a NAS-ok számára kiemelten fontos a helyi hálózat gyorsítása, és ahogy egyre több eszközünk lesz az okosotthonunkban, ez valóban kiemelt prioritást élvez. A 10 Gb/s hatalmas előrelépés, azonban nem olcsó és ma még nem egyszerű, ezért a Qnap igyekszik segíteni, ahol tud. Például a TVS-951X NAS-ban már integrált 10 Gb/s LAN vezérlőt kapunk és elkészült a cég első 10 GbE nem managelt switch-e is. Ezt nagyjából 450 Euróért lehet majd beszerezni, cserébe pedig egyszerűen és gyorsan bővíthetjük 10× gyorsabbra bármelyik KKV-s hálózatot.

 

Szoftveres örömök

A QTS vitán felül az egyik legfejlettebb NAS-rendszer ma a piacon, amely a virtualizációtól a távoli managementig mindenféle hasznos szolgáltatást nyújt. Az egyik ilyen extra az IP kamerák kezelése, távoli elérése, illetve a felvételek rögzítése és tárolása. Itt nagyon kellemes meglepetésben lesz része annak, aki egy kompatibilis Qnap NAS boldog tulajdonosa: az új QVR Pro app megjelenésével a cég 8 ingyen kamera licencet ad mindenkinek, amivel magasan a konkurencia fölé lő a cég, ugyanis általában 1-2 licencnél többet ingyen nem kapunk egyetlen gyártótól sem. Persze van azért némi megkötés, így a következő 8 kamerához már fizetni kell a Gold csomagért, illetve akkor is bővítenünk kell, ha 2 hétnél régebbi felvételeket is szeretnénk tárolni, bár ezek már professzionális felhasználásnál szükséges szolgáltatások.

Végezetül jöjjön mindez mozgóképen is:

 

További helyszíni hírekért, beszámolókért és videókért nézzétek meg a COMPUTEX 2018 gyűjtőoldalunkat!

A PC World csapatának tajpeji, helyszíni tudósításait az ASUS támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.