Hirdetés

11 hazai iskolában indulhat be a 3D nyomtatás

|

Közel egy tucatnyi hazai iskola gazdagodott egy-egy Makerbot Replicator 3D nyomtatóval a FreeDee és a MakerBot közös pályázatának köszönhetően.

Hirdetés

Összesen 413 iskola jelentkezett a FreeDee Printing Solutions MakerBot a tanteremben! pályázatára, amely keretén belül 10 darab MakerBot Replicator 2 és fődíjként egy darab ötödik generációs MakerBot Replicator típusú 3D nyomtatót osztottak ki a legötletesebb oktatási intézmények között. A pályázatok magas száma a szervezőket is meglepte, ám bebizonyosodott , hogy a 3D nyomtatás jelentősége, lehetőségei és alkalmazási területei jól ismertek és vonzóak a diákok és a pedagógusok számára egyaránt.

A nyomtatók átadása során Simó György, a FreeDee Printing ügyvezetője többször kiemelte, mennyire örültek a vártnál jóval nagyobb érdeklődésnek és a leadásra került anyagoknak, mert ezzel bebizonyosodott, hogy az oktatás piacán jelentős igény van a 3D nyomtatás mindennapos használatára. A nyomtatók gyakorlati haszna, az élményt jelentő oktatásban játszott szerepe és a technológia jövőbeni jelentősége egyaránt motiválta az iskolákat a jelentkezéskor.  A cég reményei szerint felajánlásuk, és a hozzá kapcsolódó programelemek áttörést jelentenek majd a 3D nyomtatás iskolai elterjedésében.A csapat előzetes várakozásai egybecsengtek a beérkező pályázatok tanulságával. Eszerint a 3D nyomtatás éppen úgy hasznos lehet egy általános iskolában, mint az egyetemeken, a szakképzésben és a művészetoktatásban, a robotikaszakkörön és iskolai apróbb javítások kivitelezésében. Szinte mindenki meglátta a lehetőséget a szemléltető eszközök gyártásában, valamint a diákokkal való közös alkotás élményében. Sokan kiemelték, hogy egy 3D nyomtatóval nagyobb lehetőségük lenne eleget tenni egyik alapfeladatuknak, azaz a jövő kihívásaira készíteni fel a gyermekeket, mivel számukra ezek a gépek már valószínűleg mindennapi eszközök lesznek.

Hirdetés

A motiváció, a gyakorlatias, 'csinálva' tanulás, az elvont fogalmak és teóriák megjelenítése, az érdeklődés felkeltése a természettudományos pályák iránt, és a térlátás fejlesztése mind-mind gyakori érvek voltak. A LEGO Mindstorms robotkészletekhez megálmodott, egyedi kiegészítőinek házon belüli, kicsi gyárát is sokan meglátták a MakerBot gépeiben. Többekben felmerült egyedi kabalák, díjak és jelvények nyomtatása, valamint különböző társasjátékok tervezése, köztük például a hangszerek belsejét bemutató kirakós is. Olyan izgalmas ötletek is voltak, mint az interaktív iskolai 3D térkép, 3D nyomtatott közterek látáskárosultakkal való megismertetésükhöz, nyomtatott hangszerekkel előadott zenei turné vagy egy olyan printelt dobozka, amibe a nyomtatásra váró ötleteket gyűjtik.A nyertes intézmények névsora:
- Debreceni Egyetem Informatikai Kar, Debrecen
- Herman Ottó Általános Iskola, Budapest
- Veres Péter Gimnázium, Budapest
- BGSZC Katona József Szakközépiskolája, Szakiskolája és Felnőttoktatási Gimnáziuma, Budapest
- Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium, Budapest
- Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakiskolája, Szeged
- Móra Ferenc Gimnázium, Kiskunfélegyháza
- Kecskeméti Katona József Gimnázium, Kecskemét
- Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Veszprém
- Horváth Boldizsár Kollégium, Szombathely
- Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakközépiskolája, Zalaegerszeg

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.