Hirdetés

132 millió dollárral verte át az Apple a japán adóhatóságot



|

Kiderült, hogyan optimalizálta a fizetendő adót a cégóriás a szigetországban.

Hirdetés

A legnagyobb technológiai cégek és az adóoptimalizálás egyre gyakrabban bukkannak fel egy mondatban. A különféle országok hatóságainak vizsgálatai komoly visszaéléseket tártak fel világszerte, elég a Google legutóbbi bukására gondolni. Az Apple most Japánban keveredett bajba, ahol azt is sikerült kideríteni, hogy trükközték el az adófizetést.

Hirdetés

A szigetországban több leányvállalatot működtetnek a cupertinóiak: a készülékek eladásait az Apple Japan intézi, az iTunes értékesítésekből pedig az iTunes K.K.-hoz folyik be pénz. A szellemi tulajdonokat eközben két ír cégük birtokolja, nekik lenne köteles fizetni az iTunes K.K.. Mivel a japán törvények szerint ezt körülbelül 20 százalékos adó terhelte volna, az Apple kerülőutat választott, s egy szingapúri vállalaton keresztül, készülékvásárlások árába építve juttatott el 2012 és 2014 között 60 milliárd jent Írországba.

Márpedig a rendkívül kedvező ír adózási feltételeikre nemrég az Európai Bizottság is rászállt, így sejthető, hogy sokkal kevesebbet kellett fizetniük, mint Japánban. A japán hatóság végül 12 milliárd jen, azaz körülbelül 118 millió dollár adó utólagos befizetésére kötelezte az Apple helyi leányvállalatait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.