Hirdetés

A Rio kihátrál az mp3 lejátszók piacáról



|

Hirdetés

A D&M Holding - amely többek között a Denon és Marantz hi-fi termékek gyártója közölte, hogy az MP3-lejátszók piacán csak rendkívüli erőfeszítések árán tudna versenyképes maradni, a befektetések nem térülnének meg, így nem éri meg számára a folytatás. A cég úgy határozott, hogy szeptember végén beszünteti a Rio MP3-lejátszók gyártását.


A Rio márkájú MP3-lejátszókat a Diamond Multimedia mutatta be még a 90-es évek legvégén. A Rio lejátszók eleinte beépített flash memóriát és CD-t használtak a dalok tárolására, de később megjelentek a merevlemezes megoldások is. A céget ekkor egyből be is perelte az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) azt állítva, hogy a készülékek elősegítik a zenekalózkodást. A per miatt egy időre fel is kellett függeszteni a Rio lejátszók árusítását, de a bíróság végül a RIAA ellen ítélt.

A Diamond Multimediát később felvásárolta az S3 Graphics, amely chipgyártó részlegének bezárása után 2000-ben SONICblue néven multimédiás termékek gyártásába kezdett. A SONICblue égisze alatt több Rio MP3-játszó is megjelent, azonban az akkor még méregdrága és korlátozott kapacitású készülékekle nem volt vevő a piac. A SONICblue 2003-ban végül csődbement, a Rio részleget ekkor adták el a D&M Holdingsnak, mindössze 40 millió dollárért.

A D&M égisze alatt a Rio terméksorozat teljesen megújult, azonban a készülékek nem tudtak versenyezni az akkor már szinte egyeduralkodó Apple iPoddal, vagy az MP3-lejátszók piacán jelentősnek számító többi szereplővel, mint az iRiver, a Creative vagy a Samsung. A Rio családban az elsők között jelent meg a Cornice bélyeg nagyságú merevlemezét tartalmazó lejátszó, a Nitrus, ezen kívül a vállalat egy 20 gigabájtos meghajtóval szerelt modellt is harcba küldött az Apple iPod ellen, teljesen sikertelenül.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.