Hirdetés

[Frissítve] A Yahoo levelezőjében turkál az FBI

|

Kulcsszavak alapján valósul meg az állami kémkedés.

Hirdetés

Óriási botrányt robbantott ki a Yahoo körül a Reuters, ugyanis belsős forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a tavalyi évben a vállalat lehetővé tette az FBI számára a levelezőszolgáltatásában való kémkedést. Az FBI alkalmazottai keresőkifejezéseket adhatnak meg egy kimondottan a számukra kifejlesztett felületen, a kifejezéseket tartalmazó kijövő és bemenő e-maileket pedig automatikusan lementi számukra a Yahoo. A lementett levelekhez minden további nélkül hozzáférhetnek az FBI illetékesei, azaz nincs például bírói engedélyhez kötve az adathalászat során begyűjtött levelek átvizsgálása. Valószínű, hogy az amerikai hírszerzés (NSA) is nyakig benne van az ügyben, az FBI-on keresztül a másik szervezet szinte biztosan hozzáfér a hátsó kapun át gyűjtött adatokhoz.


Hirdetés


A források szerint az FBI tavaly "kérte" a hátsó kapu implementálását a Yahoo-tól, Marissa Mayer ügyvezető igazgató és Ron Bell jogtanácsos pedig némi tanácskozás után úgy döntöttek, hogy nem támadják meg a kérést a FISA bíróságon. Meglátásuk szerint jogilag nem tudtak volna ellenszegülni a kérésnek, egy hasonló ügyet állítólag már elvesztett 2007-ben a cég. "A Yahoo egy törvénytisztelő vállalat, amely teljes mértékben betartja az Egyesült Államok törvényeit" - kommentálta a Reuters értesüléseit a Yahoo.A hamarosan a Verizon kezébe kerülő Yahoo botrányára az Apple, a Google, a Facebook, továbbá a Microsoft is reagáltak. A cégek ugyan különféle megfogalmazásban, de mind tagadták, hogy bármely kormányügynökség képes lenne titokban turkálni a rendszereikben lévő felhasználói üzenetek között. Az első három közvetlenül tagadja, hogy egyáltalán kapott ilyen megkeresést. A Microsoft nem erősítette meg vagy cáfolta, hogy előállt-e ilyen hátsó kapus igénnyel az FBI.


Frissítés: a Yahoo most már közvetlenül tagadja a Reuters cikkének kulcsfontosságú állításait. A vállalat szerint a beszámoló pontatlan, a benne leírt levélgyűjtési eljárás pedig nem létezik a rendszerében.


(Forrás: Neowin | Nyitókép: Christian Barmala)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.