Hirdetés

Bejelentette a Toshiba az első szemüvegmentes 3D laptopot



|

A Qosmio F755 3D a 2D és 3D tartalmakat egyaránt szemüveg nélkül mutatja.

Hirdetés

Az egyik legnagyobb gátja a 3D-s eszközök elterjedésének, hogy használatuk körüölményes. A két szem számára előállított képet valamiképpen szeparálni kell és a technológia jelenlegi állása szerint ez legkönnyebben és leghatékonyabban szemüveg beiktatásával végezhető el - csakhogy a szemüveg kényelmetlen és sok rendszernél drága is.


Hogy működik?

 

A cél tehát a szemüveg elhagyása, azaz az auto-sztereoszkopikus megjelenítés. Ezt kis méretben meg lehet oldani, de ilyenkor is korlátozott szögtartományból kapjuk csak meg a mélység-érzetet. A parallaxis-pajzs elvén működik valamennyi ilyen masina (pl. HTC EVO 3D, Nintendo 3DS, LG Optimus 3D). Ennek lényege, hogy függőleges résmaszkot helyeznek el az LCD kijelző felületétől kis, de nem elhanyagolható távolságra, így ugyanazt a képpont oszlopot mindig csak egyik szemünk látja, a másik elől a maszk takarja el. A képpont oszlopok váltva vagy csak a bal, vagy csak a jobb szem számára szánt képet mutatják. A maszk megfelelő osztásával, méretezésével érhető el, hogy egy bizonyos távolságról és szögből mindkét szemhez csak az illetékes nézet jusson el, szemünk illetve agyunk pedig képes reprodukálni a mélységérzetet.

 

A webkamera segít

 

A Toshiba Qosmio F755 3D is ugyanezen az elven működik, azonban kijelzője nagy, 15,6 hüvelykes és Full HD felbontású. Ebben a méretben már nem működik a szimpla, passzív parallaxis-pajzs, ezért annak aktív változatát alkalmazzák. Az úgynevezett Active Lens technikában kulcsszerepe van a webkamerának, mely figyeli a felhasználó pozícióját és ehhez igazítja a megjelenítést, így a nézőszög változásával a képet is utánhangolja, emiatt ráadásul szabadabban élvezhető a 3D látvány, nem csak középről szemlélve. A megoldás hátránya, hogy csak egy személy számára biztosíthat jó rálátást. A Qosmio esetében kis ablakban is követhetünk 3D tartalmakat míg a képterület fennmaradó részét meghagyhatjuk a 2D megjelenítésnek.

 

A rendszer lelke egy Intel Core i7 processzor és egy GeForce GT 540M videovezértlő, amit 750 GB-os merevlemez és Blu-ray/DVD kombó meghajtó egészít ki. A Toshiba hagyományokhoz híven Harman Kardon hangszórók kerültek a konfigurációba. A Qosmio F755 3D augusztus közepétől lesz elérhető a gyártó saját webáruházában és kiválasztott partnereknél, 1700 dolláros utcai áron.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.