Hirdetés

Dátum több képbe



|

Hirdetés

Sokan szeretik a fénykép készítésének dátumát is megörökíteni magában a képben, így később ránézésre látszik, mikor készült. Erre ma már szinte minden fényképezőgép lehetőséget ad, ám utólag is megtehetjük: például az ingyenes FastStone Image Viewerrel nagyon elegánsan megoldható ez a feladat.

 

faststone1.jpg

 

A program indítása után válasszuk ki a Tools -> Batch Convert/Rename menüpontot. A megjelenő panel jobb oldali részén keressük meg, és jelöljük ki a kívánt képeket, majd kattintsunk a középen levő Add gombra, hogy hozzáadjuk őket a listához. Válasszuk ki a kimenő fájlformátumot (Output format), továbbá azt, hogy hova kerüljenek az új képek (Output folder) - utóbbival akár új mappát is létrehozhatunk a legfrissebb fotók számára. Tegyünk pipát a Use advanced options felirat mellé, majd kattintsunk a mellette látható Advanced Options gombra. A megjelenő új panelen menjünk a Text fülhöz tartozó oldalra, pipáljuk ki a Use text feliratú mezőt, majd kattintsunk az Insert a Variable gombra. A listából az EXIF DateTime ($Hx) -> Date and Time ($H1) lehetőséget érdemes választani, ez tartalmazza a felvétel készítésének idejét (feltéve, hogy a fényképezőgépben helyesen volt beállítva a dátum). A másik lehetőség esetleg a File DateTime ($Dx) -> Date and Time ($D1) lehet, ekkor a program a képállományok dátumát használja, ez azonban nem mindig jó: a Windows például általában a számítógépre másolás időpontját állítja be a képek dátumaként.

 

faststone2.jpg

 

Töröljük ki a Sample feliratot a szövegmezőből, illetve tetszés szerint állítsuk be a szöveg helyét (Position) és további paramétereit (érdemes a betűméretet legalább 16-20 pontra állítani, hogy látszódjon is a dátum). Kattintsunk az OK gombra a második panel bezárásához. Visszatérve az első panelre, esetleg kivehetjük a pipát a Rename felirat elől, magát a műveletet pedig a Start gombra kattintva indíthatjuk el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.