Hirdetés

Ezekkel az appokkal lehet telefonunk a személyi edzőnk



|

Az okostelefon nem csak arra jó, hogy a kanapén fekve bámuld, akár mozgásra is tud sarkallni. Mutatjuk a legjobb megoldásokat!

Hirdetés

Rendszerint egészségünk megrontóiként szerepelnek az IT-vel kapcsolatos új eszközök a különböző tanulmányokban. A pizzát és kólát fogyasztó, elhízott videojátékos vagy "hacker" nemcsak közhely, hanem egyenesen mém lett, de a mobiltelefon vagy a táblagép sem éppen az a szerkezet, amit a közvélemény a sportos életmóddal szokott összekapcsolni.

Pedig ezek is csak eszközök - rajtad múlik, hogy mire használod őket. És míg az asztali PC-n nagyobb előképzettség vagy felkészülés nélkül inkább csak a YouTube-ra feltöltött edzéssel kapcsolatos videókat tudod megnézni, addig okostelefonra rengeteg olyan appot találsz, amely aktívan segít abban, hogy sportosabban élj, egészségesebben étkezz, és ezzel nemcsak közérzeteden javíts, de adott esetben kockás hassal feküdhess ki a strandra pár hónapon belül.

Hirdetés

A közösség erejével

Többféle módon csoportosíthatjuk az ilyen alkalmazásokat, mi most azokat vesszük előre, amelyek nemcsak önálló programok, hanem gyakorlatilag közösségi oldalként is funkcionálnak. Ennek egyik előnye, hogy a Facebookhoz hasonlóan itt is termelődnek majd a boldogsághormonok, ha egy bejegyzésed népszerűvé válik, egy jól sikerült fotó helyett viszont valamilyen sportteljesítményt kell felmutatnod ehhez.

A kategória jelenlegi királya egyértelműen a Strava, amely elsősorban a kerékpárosok és a futók gyűjtőhelye, de a program sok más sportot is támogat. Túl azon, hogy feltöltheted rá az edzéseidet, számtalan olyan extrát is kínál, amelyek aktívan segítenek eredményeid javításában. Ezek között találsz edzésterveket, kijelölhetsz célokat, nyomon követheted fejlődésedet, és persze összemérheted tudásodat másokkal is.

Jópofa extra az útvonalajánló: ez futásnál, sétánál és kerékpárnál működik. Ha megadod, hány kilométeres távolságot szeretnél megtenni, és milyen jellegű útvonalat szeretnél, a program a közösség tagjai által preferált utakból e paraméterek alapján összeállít pár lehetőséget. Ez ideális például akkor, ha elutazunk valahova - meglepően szép helyekre lehet eljutni segítségével. Sajnos a legtöbb érdekes szolgáltatása csak az előfizetős csomagban érhető el, ami körülbelül 2500 forintba kerül havonta.

Runkeeper

A Strava legismertebb versenytársa a Runkeeper. Nem nehéz kitalálni, hogy itt a futók vannak célkeresztben (nem csak a névből: a szolgáltatást 2016-ban megvásárolta az Asics), de sétára, kerékpározásra és sok másra is bevethető. Alapvető funkciói hasonlóak a Stravában fellelhetőkhöz, de nagyobb hangsúlyt kapott az edzés maga, aminek egyik jele, hogy futás közben nemcsak a megtett távolságot számolja majd neked a fülhallgatóban, hanem mellé beszúrja a pulzusszámot, a tempót és egy sor egyéb statisztikát is. A program hasznos kezdőknek és haladónak egyaránt, ugyanis különböző célokat is kitűzhetsz benne, fizetős változatában pedig edzéstervek is vannak.

Aki komolyan veszi a versenyzést, annak ezek mellé érdemes letöltenie a TrainingPeaks kliensét is. Ez egy olyan edzéstámogató platform, amelyen kerékpárosok, futók és triatlonosok férhetnek hozzá profi edzéstervekhez, valamint edzőkkel is felvehetik a kapcsolatot. Mindez persze nincs ingyen: ha nem elég pusztán a tevékenységed naplózása és abból egyszerűbb statisztikák készítése, akkor évi 119 dollárba kerül a hozzáférés - ehhez jön aztán még az edző díja is, amennyiben ezt a lehetőséget választod. Mégis, annak, aki komolyan készül erőnlétének javítására vagy egy adott versenyre, kiváló segítség ez a program, amely természetesen a népszerű sportórákkal (Garmin, Suntoo, Wahoo, Polar, Apple Watch stb.) és a MyFitnessPal kalóriaszámláló alkalmazással is összekapcsolható.

Hajrá, futók!

A futás az egyik legnépszerűbb városi sport lett az utóbbi időben, nem csoda, hogy számtalan, kezdőket célzó alkalmazást készítettek hozzá. Kiemelnénk a MapMyRunt, amely az Under Armour égisze alatt működik, és ilyen formában a régen nagyon népszerű, de 2020 végén bezárt Endomondo örököse is. Az alapvető szolgáltatások ebből a szoftverből sem hiányoznak, azaz telefonunkat GPS-es sportóraként használja, és ha van kompatibilis pulzusmérőd vagy lépésszámlálód, akkor azt is összekötheted vele. A Stravából ismerős útvonalajánló, edzéstervező és a hasonló finomságok itt is pénzbe kerülnek.

Az Adidasnak és a Nike-nak is van hasonló alkalmazása, sőt a Decathlon is kínál effélét, Decathlon Coach néven. Ha nem is tud annyit, mint az ismertebb szoftverek, az átlagos hobbisportolók számára bőven elég lesz a tudása: képes nyomon követni a sporttal töltött időt, mérni a megtett távolságot, a pulzust, létrehozhatsz benne saját edzéseket, és bónuszként van benne néhány recept az egészséges étkezéshez.

Otthoni fitnesz

Nem gond, ha nem szeretnél elmenni futni, úszni, esetleg kerékpározni, otthon is találhatsz magadnak egy kis időt az edzésre. Ezzel az a probléma szokott felmerülni, hogy vagy nem tudjuk, mit is kellene csinálnunk, vagy a lelkesedést veszítjük el napok alatt. A Leap Fitness Group által készített alkalmazások mindkettőben tudnak segíteni. Van köztük teljes testet átmozgató, saját testsúlyos edzés (Otthoni edzés), hasizomra koncentráló (Kockás has 30 nap alatt) vagy nőkre szabott változat (Women Workout), és így tovább. A közös bennük, hogy különböző nehézségi fokozatú edzésterveket kínálnak, általában napi bontásban. A gyakorlatok elvégzését kis animációk segítik, van hangos segítség és statisztika.

Nem feltétlenül kell alkalmazást letölteni a sportos életmódhoz, mert sok gyártó már eleve kínál ilyet. A Samsung esetében a Samsung Health, a Huaweinél a Huawei Health, az Apple-nél a Apple Health áll rendelkezésre. Ezek elsősorban a napi mozgás nyomon követésére szolgálnak, de alapszintű edzéskövetésre is képesek; a fent említett appokhoz hasonló, részletes elemzéseket, személyre szabott edzéstervet persze ne várj tőlük.

Természetesen a Google is kínál ilyen alkalmazást, ez a Google Fitnesz, amely minden androidos telefonon elérhető. A készítő ígérete szerint a program felismeri a mozgásformát, és ennek megfelelően a háttérben futva automatikusan rögzíti is, hogy egy nap mennyit mozogtál. Tapasztalataink szerint azért ennek pontossága hagy némi kívánnivalót maga után, tehát ha tudod, hogy futni indultál, inkább indítsd el kézzel a rögzítést. A Google Fitnesszel egyébként rengeteg más alkalmazás is összekapcsolható, így egy központi helyen is láthatod, hogy mennyire élsz egészséges életet - ha ez kell ahhoz, hogy elkezdd komolyabban venni a mozgást, már megérte.

Ha szükséged van további tippekre, valamint szeretnél remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékot ajándékba kapni, akkor csapj le a 2021/06-os PC World magazinra!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.