Hirdetés

FBI: ha kell, akkor hagyják inkább futni a bűnözőket



|

Az ügynökség foggal-körömmel leplezi a hamis mobiltornyok használatát.

Hirdetés

Ha egyesült államokbeli mobilos lehallgatási botrányról beszélünk, akkor általában az USA hírszerzésének különféle állítólagos praktikáiról van szó. Ettől függetlenül nem csak az NSA került kutyaszorítóba emiatt az elmúlt években, hanem az FBI-nak és egyes rendőrkapitányságoknak is meggyűlt a bajuk a jogvédőkkel. Köztudottá vált ugyanis, hogy időnként hamis mobiltornyokat használnak egyes gyanúsítottak követésére és lehallgatására.
 

Hirdetés


Természetesen a hatóságok ilyen esetekben rendszeresen pert és vizsgálatot kapnak a nyakukba, hiszen a „stingray” néven emlegetett eszközökkel nem csak a célszemélyek életébe képesek belelátni az adatgyűjtés során, hanem mindenki máséba, akik rossz időben rossz helyen használták a telefonjaikat. Az ő lehallgatásukra biztosan nincs engedélyük a hatóságoknak, azaz a lehallgatásukkal a hatóságok sértik az alkotmányos jogaikat. Ha egy bírósági eljárás során kiderül, hogy a rendőrség jogtalan módon jutott bizonyítékhoz, akkor a védőügyvéd kérheti a problémás bizonyíték mellőzését. Az USA-ban ilyenkor nem lehet mérlegelni a bizonyíték konkrét tartalmát, azaz az illegálisan beszerzett bizonyíték egyszerűen nem bizonyíték.


Jogi szürke zóna

A hamis mobiltornyokkal kapcsolatos perek érdekességét eddig is az adta, hogy az alperesként felelősségre vonni kívánt hatóságok mennyire foggal-körömmel próbáltak mindent elhallgatni, aminek köze a stingray-ek technikai részleteihez, az eszközök bevetésének körülményeihez. A múlt héten áttörés történt, ugyanis a New York Civil Liberties Unionnek (ez egy New York-i polgári szabadságjoggal foglalkozó szervezet) sikerült kiperelnie pár érdekes dokumentumot Erie megye seriffhivatalától.
 


A dokumentumok szerint a seriffhivatal 2010. május 1. és 2014. október 3. közt összesen 47 alkalommal vetett be a nyomozásai során hamis mobiltornyot. A jog szerint elméletileg az eszköz használatához bírói engedély kell, ugyanúgy, mintha a gyanúsított mobilszolgáltatójától kérnének ki adatokat. Viszont fontos újból hangsúlyozni, hogy a stingray hardverekkel a hatósugarukban lévő összes állampolgár lehallgatható, így jogilag jelenleg minimum szürke zónának nevezhető a használatuk. Talán éppen ezért is fordulhatott elő, hogy a seriffhivatalnak abból a 47 esetből csak 1 alkalommal volt bírói felhatalmazása a lehallgatásra. Viszont a bírónak a benyújtott egyetlen kérvény esetében sem volt tiszta, hogy a klasszikus telefonos adatigénylés helyett a rendőrök valójában stingray használatára kértek engedélyt.


Ha kell, akkor hagyják futni a bűnözőket

Szintén elég nagy szenzációt keltett, hogy egy másik dokumentum alapján már a stingray eszközök beszerzésekor az összes félnek titoktartási szerződést kell aláírnia. Jelenleg úgy tűnik, hogy a rendőrségek csak az FBI közreműködésével képesek szert tenni az eszközökre. Első körben a stingray gyártója (Harris Corp.) és az FBI teljes körű titoktartási szerződést kötnek egymással: nem derülhetnek ki az eszközök képességei, specifikációi. Ezután az FBI az eszközök továbbpasszolásakor szintén titoktartási szerződést köt a rendőrségekkel, miszerint azok az égvilágon semmit nem hozhatnak nyilvánosságra a hamis mobiltornyok alkalmazásáról, a használatuk körülményeiről. Ha ezt megtennék, akkor az információk alapján a bűnözők megérthetnék a technika lehetőségeit és limitációit, így hasznavehetetlenné válhatnának a stingray-ek. Plusz a Harris Corp és FBI közti titoktartási szerződés is sérülne.
 


Az FBI és Erie megye seriffhivatala közti titoktartási szerződés szerint az FBI olyan komolyan veszi a hallgatást, hogy a rendőrségek még a stringray használatának tényét sem fedhetik fel a bíróságokon. Ha kiderül a turpisság, mire a bíróság kötelezni akarja a rendőrséget a stingray-ek titkainak felfedésére, akkor az ügyésznek részben vagy teljesen ejtenie kell a gyanúsított(ak) ellen felhozott váda(ka)t, hogy megvédje a technológiát és használatát.


Ilyenkor az a lényeg, hogy kikerüljenek a képből a stingray-jel gyűjtött bizonyítékok. A legrosszabb esetben az ügyésznek hagynia kell futni a bűnözőket, nehogy kitudódjanak a hamis mobiltornyok féltve őrzött titkai. Ha „probléma akad” a tárgyalóban, akkor a rendőrségeknek automatikusan értesíteniük kell az FBI-t, hogy az ügynökség valamilyen módon még időben megpróbálhasson segítséget nyújtani az ügyésznek.


A stingray-ek körüli jogi csetepaté a mostani leleplezésekkel mindenképp mérföldkőhöz ért, azonban egyelőre nem világos, hogy mi lesz a jó eséllyel még évekig tartó pereskedés vége.


(Nyitókép: Pedro Figueiredo)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.