Hirdetés

Genius Trek 310, az éjjel is látó webkamera



|

A Genius Trek 310 webkamera infravörös fénnyel világítja meg a terepet, így sötétben is lát.

Hirdetés

Infrában a világ


A Genius igen széles webkamera palettájának egyik különlegessége a Trek 310. USB 1.1-es, normál VGA felbontású kamera, mely külsőre is olyan, mint amit általában webkameráktól megszokhattunk. A fehér „fej" minden irányban elforgatható és beállítható. Univerzális talpon áll, amivel sima vízszintes felületre, TFT monitor tetejére vagy noteszgép kijelző peremére is elhelyezhető. Első látásra úgy tűnik, mintha kis díszkövecskékkel rakták volna körbe, de éppen ez a kis díszítés teszi a kamerát különlegesen használhatóvá. A hat infra fényforrás ugyanis elég „fényt" ad a kamerának ahhoz, hogy akár teljes sötétségben is láthatóvá tegye a témát.

 

geniustrek310_.jpg

 

 

Fekete fehér, körben megvilágított képet ad, amin azonban tisztán kivehetők a formák. A kamerába épített érzékelőrendszernek köszönhetően automatikusan bekapcsolnak az infra diódák, ha a megvilágítás ereje a kritikus szint alá esik. Nem kell bajlódnunk a meghajtóprogram beállításaival, ha megváltoznak a fényviszonyok, simán folytathatunk egy megkezdett beszélgetést.

 

geniuslights_.jpg

 

 

Természetesen az sem baj, ha jók a fényviszonyok, a Trek 310 közepes minőségkategóriába sorolható képet ad. Érzékelője 640×480 képpontot tartalmaz, mozgóképek esetében pedig (legfeljebb 320×240 képpontos képmérettel) 30 képismétlésig mehetünk el. Minden videoképes csevegő alkalmazással (például MSN vagy Live Messenger, Skype) használható.

 

Éjszakai műszak - ha bírjuk szoftverrel


Ha megfigyelésre használnánk a kamerát -- mondjuk magára hagyott számítógépünk környékét szeretnénk ellenőrzés alatt tartani --, akkor félhomályban is hasznát vesszük a Trek 310-nek, jó eséllyel kivehető lesz, hogy ki matat a fiókban. Figyeltethetünk vele még kisgyereket alvás közben, vagy saját éjszakai forgolódásunkat vehetjük fel, számos érdekes alkalmazása elképzelhető. Mivel az infra fényforrások nem csak hőt sugároznak, hanem vörösesen parázslanak is, ezért feltűnő, hogy valami be van ott kapcsolva a sötétben, ugyanakkor az nem látszik, hogy a kamera bevilágítja a terepet, az infra fényt csak a CMOS érzékelő veszi, szemünk nem.

 

 

aloneinthedark.jpg

 


A telepítőlemezen csak a DD PlayCam 1.0 alkalmazást találjuk, mellyel mókás rajzelemekkel kiegészített felvételek készíthetők, vagy GIF képszekvenciákat fényképezhetünk magunkról. Könnyed szórakoztatásra és nem megfigyelésre szakosodott alkalmazás, így komolyabb célokra magunknak kell szoftverről gondoskodnunk. Megfigyelési célra léteznek kiváló kereskedelmi termékek, de ingyenesen is megoldható a dolog alapszinten például a Microsoft Powertoys csomagjának részeként letölthető Timershottal.
Valóban használható lett a Trek 310, képminősége sem rossz, ám ebben a kiszerelésben csak csetelésre használható. Kár hogy a tervezők csak szórakozás szinten gondoltak az infra megvilágítás alkalmazására és megfigyelő funkciókat biztosító szoftvert már nem mellékeltek a kamerához. A szoftverhiányt ellensúlyozza a kamera alacsony, 7920 forintos bruttó ára.

 

  • 640×480 (VGA) CMOS érzékelő
  • 6 db infravörös dióda
  • Automatikus megvilágítás érzékelés és infra világítás kapcsoló
  • USB 1.1 csatlakozás
  • Integrált mikrofon
  • Videofelvétel legfeljebb 30 képkocka/másodperc tempóban
  • Videofelvétel legfeljebb 640×480 képpont méretben
  • TWAIN kompatibilis (képbeolvasás fotószerkesztő alkalmazásokból)
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.