Hirdetés

Így nem lesz hálózatsemlegesség az EU-ban

|

A jövő héten fundamentális hibákat tartalmazó törvényeket szavazhat meg az EP.

Hirdetés

A jövő hét elején az Európai Parlament képviselői várhatóan megszavazzák az Európai Unió hálózatsemlegességi szabályozását. Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a netszolgáltatók erős lobbival rendelkeznek, az üzleti érdekeik pedig sejthetően nem feltétlenül fedik a szolgáltatásaikra szükségszerűen rászoruló előfizetőkét.

Hirdetés


Ennek köszönhetően sikerült több kritikus pontos is felhígítani a törvényjavaslatokat, a jelenlegi változat ellenzői erre a Save The Internet webhelyen hívták fel közérthető módon a figyelmet. Összesen négy fundamentális problémáról van szó, amelyek fényében kissé komikus hálózatsemlegességi szabályozásnak hívni a törvénycsomagot.


1) Nincs definiálva pontosan azon "különleges" szolgáltatások köre, amelyek adatforgalma bármilyen körülmények közt előnyt élvezhet a hálózaton. A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy például két rivális videomegosztó szolgáltatás közül annak az adatfolyama kapjon elsőbbséget, amelyik képes ezért fizetni a netszolgáltatónak. A különleges szolgáltatások mögötti ötlet eredetileg az volt, hogy mondjuk katasztrófahelyzetekben a Youtube-on macskás videókat nézők miatt ne lassuljon a hatóságok kommunikációja.


2) A titkosított és titkosítatlan adatforgalomnak azonos prioritást kell kapnia. A titkosított forgalom esetében nem megállapítható, hogy pontosan milyen adatforgalomról van szó, így a jelenlegi szabályozás szerint automatikusan alacsony prioritást kaphat. Ez csökkentheti többek közt a VPN- és P2P-szolgáltatások sebességét.


3) Deklarálni kell, hogy a netszolgáltatók semmilyen forrásból érkező adatforgalmat sem tilthatnak ki a hálózatukról. Például hiába van a netszolgáltatónak saját Netflix-riválisa, a Netflixet akkor sem tilthatja ki a hálózatáról.


4) A netszolgáltatók csak akkor kezdjék el prioritani a különféle típusú adatforgalmakat, ha feltorlódnak az adatok a hálózaton, azaz konkrétan forgalmi dugó alakul ki. A jelenlegi szabályozás lehetővé tenné, hogy mondjuk a titkosított kommunikációt a hálózat terheltségétől függetlenül mindig lassítsák a szolgáltatók.


(Forrás: TorrentFreak | Nyitókép: Free Press)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.