Hirdetés

Illegálissá vált Kínában a szabad VPN-használat



|

Csak államilag jóváhagyott szolgáltatásokat vehetnek igénybe a netezők.

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz ért a kínai internetes cenzúra, a CNN és a South China Morning Post beszámolói alapján ugyanis a kormány most megpróbálja lehetetlenné tenni a klasszikus VPN-szolgáltatások szabad használatát. A VPN-ek blokkolása eddig sem volt szokatlan az országban, ám a jogalkotók most konkrétan törvénybe foglalták, hogy az országban VPN-szolgáltatást nyújtani kívánó feleknek előzetes állami engedélyt kell szerezniük a tevékenység folytatásához.


Hirdetés


Nem csak a szolgáltatókra kívánnak lecsapnia honatyák, ugyanis az internetezők számára is tilossá vált a jóváhagyás nélküli VPN-ek használata. Sajnos egyelőre nem derült ki, hogy az új szabályozásokat megszegő szolgáltatók és internetezők milyen büntetésre számíthatnak. Puszta spekuláció a részünkről, de az új törvények valódi célját talán nem is az egyéni felelősségre vonhatóság megteremtése jelentheti, hanem egy olyan jogi keretrendszer létrehozása, amelyben át tudják állítani a kínai Nagy Tűzfal működését feketelistán alapulóról fehérlistán alapulóra. Magyarán nem a "rossz" szolgáltatásokat próbálhatják majd egyenként blokkolni, hanem alapból az összes VPN-es adatforgalmat letilthatják, kivéve, ha az adatforgalom egy már jóváhagyott VPN-szolgáltatóhoz köthető. Számunkra legalábbis ez egy sokkal menedzselhetőbb elképzelésnek tűnik.



"Kína internetszolgáltatási piaca [...] rendellenes fejlődés jeleit mutatja, ennek következtében sürgős szabályozási és hatósági beavatkozást igényel" - olvasható az iparért és információtechnológiáért felelős minisztérium közleményében.


(Nyitókép: Mike / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.