Hirdetés

Játék és erőszak Amerikában... már megint



|

Hirdetés

A régóta érlelődő ügy persze nem ilyen egyszerű. A Kaliforniában történtek ellen azonnal fellépett az IEMA (Interactive Entertainment Merchants Association) interaktív szórakoztatók kereskedelmi szövetségének elnöke, Hal Halpin. Állítása szerint teljesen felesleges ilyen megszorításokat hozni, hiszen a kereskedők önszántukból is az ellen dolgoznak, hogy "illetéktelen kezekbe" ne kerülhessenek az erőszakos videójátékok. Abban bízik, hogy Schwarzenegger kormányzót is sikerül meggyőzni és majd eltörli a törvényt.

Az is a vétó mellett szól, hogy a szabályok betartásához Kalifornia államban teljesen egyedi elosztó hálózatot kellene létrehozni és üzemeltetni. Ahhoz ugyanis, hogy kizárólag olyan játékokat lehessen kapni, amiket a törvény engedélyez, meg kellene tiltani, hogy más forrásokból juthassanak hozzá a viszonteladók a nemkívánatos termékekhez. Ez gyakorlatilag az egész piac megszűnéséhez vezethetne a térségben, nem beszélve arról, hogy aki akarja, úgyis beszerzi az általa áhított játékot.

Michigan állam ennél tovább ment. Felbátorodva a Kaliforniában foganatosított intézkedéseken, Michigan kormányzója, Jennifer M. Granholm olyan törvényjavaslatokat terjesztett be, amelyek nem csak a videójátékok, de a szerinte a gyerekek egészséges fejlődését gátoló összes többi tényező kereskedelmét is megtiltja.
A történet májusban kezdődött. Az akkori vizsgálatok kimutatták, hogy a 17 éven felülieknek szánt játékokat 58 kereskedőből 26 készséggel odaadta akár 9 éves vásárlóknak is. A fekete listán lévő játékok a Grand Theft Auto, a Manhunt, a Doom 3, a Mortal Kombat, és a Resident Evil.

"Ezen játékok grafikai természete mindenkit zavar. Akárhogy is, mégiscsak szülők vagyunk!" - mondta Granholm és létrehozott egy high-tech bűnüldözési egységet. Feladati körébe pedig besorolta az internetes pedofil pornóoldalak és drogkészítési tanácsokkal szolgáló oldalak lekapcsolását, az olyan boltok bezáratását, akik gyerekeknek is hajlandóak voltak alkoholt és cigarettát árusítani. Két további törvény vár elfogadásra a szenátusban, melyeket jövő héten terjesztenek elő újra. Azok tartalma nem ismert, de heves tiltakozás várható ellenük. A szülők és a vásárlók többsége egyetért a cigaretta és alkohol korhatáros árusításáról, de nem értik, hogy ha egyszer a játékokra rá van írva, hogy kiknek (nem) ajánlják, miért kell megtiltani a vásárlást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.