Hirdetés

Kémkedő játékbabát tiltottak be Németországban



|

Nem csak hackelhető a termék, de reklámcégeknek gyűjt információkat.

Hirdetés

A többek közt az elektronikus hírközlésért is felelős német hatóság (Bundesnetzagentur) bejelentette, hogy azonnali hatállyal betiltotta Németországban az Egyesült Államokban székelő Genesis Toys játékkészítő vállalat My Friend Cayla nevű játékbabájának értékesítését. A kislányoknak szánt terméket az különbözteti meg a klasszikus babáktól, hogy folyamatosan az internethez kapcsolódik, így például képes lehet egy internetes keresés után szóban válaszolni a gyerekek kérdéseire. Ez már elsőre sem hangzik túl bizalomgerjesztően, de mint kiderült, nem ez az egyetlen probléma.


Hirdetés


Elsőként is a Genesis Toys terméke rendkívül sebezhető. A részletek nem nyilvánosak, azonban a támadó felek valamilyen módon betörhetnek a termékbe, ezután pedig hallgatózhatnak a mikrofonján keresztül, továbbá beszélhetnek a gyerekekhez. A jéghegy csúcsa, hogy a gyártó hosszú és túlbonyolított adatvédelmi szerződésében jogot ad magának arra, hogy a babán keresztül begyűjtött információkat bármely harmadik félnek szabadon értékesítse, a gyakorlatban reklám- és piackutató cégekre kell gondolni. Ez pont az, aminek elsőre hangzik: a kérdéses harmadik felek a játékbabán keresztül információkat kaphatnak a kislányok gondolati világáról, hogy ők maguk vagy az ügyfeleik érdekesebb termékkel rukkoljanak elő.



A fenti videót a norvég fogyasztóvédelmi hatóság készítette a babáról, a németektől eltérően ők nem tiltották be a termék forgalmazását. Hazánkban nem elérhető a My Friend Cayla, a hangfelismerő funkciója nem támogatja a magyar nyelvet.


(Forrás: Bleeping Computer)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.