Hirdetés

Nem vihetőek ki Európából a felhasználói adatok

|

Az EU szerint az USA nem képes garantálni az európaiak magánszférájának megfelelő szintű védelmét.

Hirdetés

Bekövetkezett a jó ideje borítékolható: az Európai Unió Bírósága jogerősen hatályon kívül helyezte az Európai Tanács és Amerikai Egyesült Államok által még 1998-ban kötött Safe Harbor ("biztonságos kikötő") egyezményt. Az elmúlt olyan másfél évtizedben ez a megállapodás tette lehetővé, hogy az amerikai cégek képesek legyenek az Európai Unióban lévő felhasználóikról gyűjtött adatokat fizikailag az USA területére mozgatni, azaz például a Facebook vagy Google ennek köszönhetően képes az USA-ban lévő szervereken tárolni és feldolgozni az információinkat.


Az egyezményre azért volt szükség, mert a magánszféra védelmével kapcsolatos szabályozások jelentősen eltérnek az EU és USA közt, utóbbi fél kevésbé veszi komolyan a privát szféra védelmét, így az amerikai cégek nem vihetik ki automatikusan az EU területéről a felhasználói adatokat. Az üzleti életben ez súlyos problémát jelentett, így a duó kitalálta a Safe Harbor egyezményt. Az amerikai cégek önkéntesen csatlakozhattak a programhoz, a megegyezés szabályainak elfogadása után pedig már neki is állhattak átszivattyúzni az EU-s felhasználókról gyűjtött adataikat az USA területére.

Hirdetés


A Safe Harborral két súlyos probléma volt: egyrészt a gyakorlatban volt nem lehetséges kierőszakolni a szabályainak betartását, másrészt pedig még elméletben sem nyújtott védelmet európai polgárok számára az amerikai hatóságok EU-s adatvédelmi törvényekkel ütköző megfigyelési kísérletei ellen. Ezalatt például az NSA olyan kiszivárgott műveleteit kell érteni, amelyek esetében felmerült a gyanú, hogy még az USA saját törvényeit is sérthetik.


A Safe Harbor hatályon kívül helyezése a becslések szerint olyan 4000 amerikai céget érinthet. Egyelőre nem világos, hogy rövid távon mit fognak lépni az érintettek, ám elméletben nincs más lehetőségük, minthogy az EU területén belül tartsák és kezeljék az EU-s állampolgárokról a kontinensen összegyűjtött adataikat.


(Forrás: Engadget | Fotó: European Parliament)

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.