Hirdetés

Nyaralástervezés: utazási iroda a böngészőből



|

Az alábbi 23 szolgáltatáson keresztül valós időben nyerhetünk információt kiszemelt úti célunkról, ezáltal rengeteg fejfájást spórolhatunk meg magunknak a nyaralás során.

Hirdetés

Merő rémálommá válhat a hosszú hónapok óta várt nyaralás, ha nem tervezünk elég alaposan, vagy ha az olyan fontos teendőnket, mint a szállásfoglalás, az utolsó pillanatra hagyjuk. Azokat a részleteket, melyeket hat-nyolc évvel ezelőtt csupán egy utazási iroda tudott megfelelő biztonsággal elintézni, manapság már pár online szolgáltatással vagy applikációval otthon, táblagépünkön vagy a mobilunkon is lebonyolíthatjuk.

Hirdetés


A tervezés és az utazás során így szinte mindent a kezünkben tarthatunk. Megcsíphetjük a lehető legkedvezőbb árfekvésű járatokat, autót vagy fuvart bérelhetünk, válogathatunk a büdzsénknek megfelelő szállások közül, előre megtervezhetjük, milyen látványosságokat tekintünk majd meg, illetve, turistacsomagokat válthatunk, és más különféle úton-módon hozhatjuk ki a legtöbbet külföldi és belföldi utunkból. Bemutatjuk a legnépszerűbb és egyben leghasznosabb szolgáltatásokat, alkalmazásokat, melyek használata ugyan nem kötelező, de erősen javallott, ha el akarjuk kerülni a váratlan meglepetéseket.


Járatmustra

Amennyiben a rövidebb-hosszabb családi kupaktanácsok során sikerült dűlőre vinni az ügyet, hogy melyik kontinens melyik országának mely zugába kívánunk látogatni, a tervezést a szállás és a repülőjegyek árának feltérképezésével érdemes folytatni. A látottak alapján ekkor gyakran újragondolja az ember, hogy mit akar, pontosabban átszámolgatja, mit tehet meg.


Elképzelésformáló erővel nyaralásunk két korábban említett komponense rendelkezik. Habár számtalan, repülőjegyárra specializálódott oldalt kereshetünk fel, a keresőóriás összegző oldalára, a Google Flightsra mindenképp érdemes egy pillantást vetni. Az oldalon úti célunk és a kijelölt dátum szerint szűrt járatok között bogarászhatunk. A görgethető listában megjelenő találatokat az átszállások számának megadásával, az árcsúszka állításával, a légitársaság választásával vagy az indulási és érkezési időintervallum megadásával tovább szűkíthetjük. A legalacsonyabb viteldíjakat egy naptár, illetve egy diagram segítségével is kiszűrhetjük. A Google Flights azonban nem rendelkezik olyan, közvetlenül a foglalásra mutató linkekkel, mint például a Kayak.


Egy másik, meglátogatásra érdemes szolgáltatás a letisztult dizájnú SkyScanner. Lényegében ugyanazokat az opciókat kapjuk itt is, mint a Google Flightstól vagy a Kayaktól, csupán a kezelőfelület más. Érdemes megemlíteni az Expedia járatkeresőjét is, ami azt is megjeleníti, hogy adott áron még hány darab jegy érhető el, illetve hogy a korábbi utazóközönség egy tízes skálán miként értékelte az adott járatot. Felfutóként a Hipmunk Flight & Hotel Search emelhető még ki. Első pillantásra az oldal egy szimpla járat- és hotelaggregátornak tűnik, ami nem is áll messze a valóságtól, de a járat kiválasztása után lehetőségünk nyílik egy helyen többek közt az AirBnB, a Homeaway, a Hotwire és a Zaranga szálláskínálatának átböngészésére is. Közvetlen foglalásra sajnos nem lesz lehetőségünk. A fenti szolgáltatások a kínált információk és funkciók fényében madártávlatból meglehetősen hasonlítanak egymásra, és egyikük sem rendelkezik egyelőre olyan opcióval, amely közvetlenül segítene összehasonlítani az adott kiindulási város eltérő reptereiről induló járatok árait. Ez persze csak azoknak hiányozhat, akik fillérre pontosan szeretnék tudni, melyik járat éri meg jobban.


Koszt és kvártély?

A büdzsé beosztásának következő állomását a szállások felderítése jelenti. Itt is széles a hasznos szolgáltatások palettája. A korábban említett AirBnB, Homeaway, Hotwire és Zaranga négyesfogata mellett a Kayak, az Expedia és a last-minute foglalásokra koncentráló Hotel Tonight, Jetsetter Now, Last Minute Travel és Booking.com Tonight kerülhet képernyőre. (A teljes lista ennél persze sokkal hosszabb.) Legyen szó hotelekről vagy kiadó szobákról, többségüket pár koppintással megkaparinthatjuk magunknak. Ha pedig idejében elkezdünk keresgélni, nemcsak bővebb kínálattal találkozunk majd, de alkalmanként jelentős summát is megtakaríthatunk egy-egy akción. Az AirBnB és társai a hotelekre specializálódott foglalószolgáltatásokhoz képest kedvezőbb szállásopciókat kínálnak. Az alkalmazások jellemzően csalogató képekkel, térképen megjelölt pozícióval és árral igyekeznek felgyorsítani a választást és a foglalást.


Transzfer

Az utazástervezés ennyivel még nincs letudva. Itthon nagyobb bonyodalmak nélkül kimehetünk a reptérre, megérkezve azonban valahogy még el kell jutnunk a szállásra. Egyik lehetséges opció a tömegközlekedés, már ha van. Koppenhága repteréről például 15 perc alatt repít el a metró a belvárosba. Amennyiben hasonló közlekedési módot választunk, jó előre járjunk utána az illetékes oldalakon annak, milyen költségek merülhetnek fel, illetve, hogy milyen jegyet vagy kártyát kell váltanunk, és azt is vegyük számításba, hogy milyen messze rak le minket a szállástól az adott tömegközlekedési eszköz. Egy fokkal kényelmesebb lehetőséget a reptéri transzferszolgáltatások jelentenek. Erről már a repülőjegy foglalása során is gondoskodhatunk, vagy akár autót is kölcsönözhetünk. Ha pedig inkább taxiznánk, akkor ismerkedjünk meg közelebbről az Uberrel és a Lyfttel. Azokban a városokban, ahol élnek ezek a szolgáltatások, ugyanúgy eljuthatunk A-ból B-be, mintha a hagyományos taxikat választanánk, csak olcsóbban. Az Uber vagy a Lyft kedvezőbb árazását ugyanakkor negatívan befolyásolhatják a csúcsidők.


Mindent egy helyre

Mikor minden foglalással végeztünk, és az extra transzferköltségekkel is számoltunk, igénybe vehetjük a TripIt.com szolgáltatását, amely egy helyre gyűjti és rendezi foglalásainkat. Ehhez mindössze visszaigazoló e-mailjeinket kell továbbítanunk. A szolgáltatás alapkínálata ingyenesen elérhető. Mikor pedig már a pakolásnál tartunk, rendelkezésünkre áll a Packing Pro mobilalkalmazás, amelynek mintalistái vagy az általunk hozzáadott darabok segítenek leszorítani az otthon felejtett holmik és egyebek számát.


Mit nézzünk meg?

Ismerjük a mondást, hogy ha Rómában vagyunk, tegyünk úgy, mint egy római? Habár a Foursquare elsősorban checkinszolgáltatás, az app használói további értékes információkat nyerhetnek ki belőle. Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mely éttermeket, szórakozóhelyeket preferálják a legtöbben, de azt is, hogy azok milyen értékeléseket kaptak. A Foursquare-hez képest hagyományos megközelítési módot kínál a Tripomatic, melynek 300 úti céljában jegyzett látványosságait napra pontosan beoszthatjuk. A komolyabb, előre megtervezett turistapakkokért azonban fizetnünk kell. A TripWolf előre összeállított turisztikai csomagjai szintén igényelnek némi beruházást, de összességében kisebb összegért mindent megkapunk, amit korábban helyben külön-külön kellett összeszednünk egy-két idegenvezetőtől vagy saját kútfőből. Ha egy nagyvárosba készülünk, a TripAdvisor Offline City Guides letölthető városi kalauzainak számunkra megfelelő tagját is választhatjuk. Mindezek mellett a Google Mapset és a Google Translate-et érdemes pár koppintásnyira tartani, hogy utunk során könnyebben tájékozódhassunk és érvényesülhessünk. Jó tervezést és készülődést kívánunk!


Szállásfoglalás előtt

Amennyiben a szolgáltatások modelljét nézzük, a válogatás és bankkártyaadataink megadása elméletben tíz-húsz perc alatt is lebonyolítható, de ha jót akarunk magunknak, ne siessünk ennyire. Pláne ne a magántulajdonban álló, kiadásra váró szobák esetén. Először is ismerkedjünk meg a kiadóval. Tekintsük át profilját, és olvassuk el a korábbi értékeléseket. Amennyiben bármilyen, érdekesnek tűnő vagy nem tetsző dologra bukkanunk, jegyezzük fel, és mikor majd később felvesszük a kapcsolatot az illetővel, kérdezzük meg tőle, hogy minket miként érintene majd egy hasonló szituáció, illetve hogyan volna orvosolható. A „beszélgetést” egyébként sem kerülhetjük ki, mert a foglalás lefixálása előtt az AirBnB esetén fel kell vennünk a kapcsolatot a szoba kiadójával.


Ez a közbenső lépés tehernek tűnhet, azonban jó lehetőség arra, hogy többet megtudjunk a másik félről. De ne ugorjunk ennyire előre. Még mielőtt kiválasztanánk a szobát, az árak fényében mérlegeljük a kínálatot: ha nagyon olcsón le lehet foglalni egy szállást, gyanakodjunk. Amennyiben például egy olyan apartmannal találkozunk, amely hasonló kategóriájú társaihoz képest 50-60 dollárral olcsóbb, az túl szép, hogy igaz legyen, és érdemes utána járni, vajon milyen okok húzódnak a háttérben. A saját nyomozást a korábbi bérlők felkeresésével érdemes kezdeni. Legalábbis próbálkozni mindenképp érdemes. Ha pedig olyan szállásra akadunk, ahol minden klappol, az alapvizsgálódás után ne habozzunk, foglaljuk le a szobát.


(Nyitókép: Jim Larrison)


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.