Hirdetés

Ősjátékok újjászületése 1



|

Pokolbéli alagsori helyszínek, szörnyek, varázslás, vérfröcsögés, géppuska és rakétavető – Isten (?) hozta a modern játékok világában. Ha mégsem, akkor fedezze fel újra velünk a játék-klasszikusokat!

Hirdetés

 

Ősgépek-ősötletek

Atari, Sinclair Spectrum, Commodore 64 – csak néhány név a 80-as évek dicső, nyolc bites érájából. Nyoma sem volt még a mai teljesítménynek, híján voltak a gépek a memóriának, képernyőfelbontásnak, a színkezelés egy négyéves gyerek kifestőkönyvével volt kompatibilis, a hang a legolcsóbb mai hangkártyához képest sem volt sehol. Ha a klasszikus Videoton faltenisz tévéjátékot – a Pong hazai implementációját – látta valaki, akkor tudja, mit jelent kevésből szórakoztatót összehozni. Mégis mozgalmas, hetekre lebilincselő, szórakoztató és sokszor humoros játékok születtek. Sokszor úgy tűnik, hogy ma valósághű modellezéssel és borzongató helyszínekkel, helyzetekkel próbálják meg kiváltani az ötletességet, szellemességet.

spectrum.jpg

Élő múmiák

Több mód kínálkozik arra, hogy viszatüppedjünk a békés nyolcvanas évekbe. Leporolhatjuk a pincében/padláson öregedő ős-nyolcbites játékgépünket. A régi Atari, Commodore és Sinclair gépek még ma is működnek és a tíz éve várakozó mágneslemezek még emlékeznek – valószínűleg tovább, mint mai adathordozóink. Viszont az előcihelődés nem csekély felfordulással jár, fél óra játék kedvéért nem fogunk nekiállni.
Bitről bitre újrajátszhatjuk a kedvenceket az emulátorszoftverek segítségével. Gyakorlatilag minden akkor használt mikrogép modell szoftverutánzatát elkészítették PC-re. Az emulátorszoftver minden részletében utánozza az eredeti gép működését, így képes futtatni az eredeti programokat, csak a különféle egzotikus adathordozókról (mágnseszalag, magnókazetta, mindenféle hajlékonylemez) kell bináris másolatot (ROM fájl) készíteni. Egyetlen probléma ezzel kapcsolatban a jogutódlás kérdése: ha a szoftver szerzője illetve forgalmazója nem teszi azt közkinccsé, akkor az hiába számít elavultnak, ma sem másolható büntetlenül.

 


Megkerülhetjük az egész jogi cécót úgy, hogy hagyjuk, más bajlódjon vele. Számos játék Java, Schockwave vagy Flash átiratát, utánzatát elkészítették és közzétették különféle weboldalakon ingyenes használatra. Sőt léteznek emulátor oldalak, melyek egyből a kiválasztott játékot futtatják helyettünk, így megkímélve minket a telepítés, beállítás és a játékot tartalmazó ROM állomány beszerzésének nehézségeitől.

mspacmachine.jpg


Az on-line játékok nem jelentenek problémát egyetlen mai böngészőnek sem, nem kell őket telepíteni és nem teszik ki biztonsági kockázatnak sem a gépet. Igaz, az irányítás problémás lehet és az átiratok nem egyeznek bitről-bitre a hőskori darabbal. Mégis, ha csupán egy rövid, hangulatos kirándulásra vágyunk a régi játékok világába, akkor ez a legegyszerűbb módszer. Témakörönként kigyűjtöttünk néhány játék-weboldal linket a legnépszerűbbek közül. A sor nagyon hosszú lehetne, így hamarosan folytatjuk újabb témákkal és újabb linkekkel, addig is jó szorakozást!


Ügyesség, ne hagyj el!

 

A már említett Pong az alap mindenképpen. Mindennek mondható, csak látványosnak nem, az elnagyolt teniszjátékban a hosszú vonalak az ütők, a kis négyzet pedig a labda. Mindenesetre pattog, csipog és igen nehéz gólt lőni neki. Ha a Pong miatt annyira nem is vágyjuk majd vissza a régiségeket, arra azért jó, hogy megmutassa, a legdurvább grafikából is ki lehet hozni valami játékszerűt. Hogy a kevésbé idősek se keseredjenek el túlzottan, egy modern 3D-s átirat linkjét is kigyűjtöttük.

 

pong1.jpg

 

A klasszikus Pong on-line változata:
http://hopp.pcworld.hu/2430

A Pong megújult, 3D-s on-line változata:
http://hopp.pcworld.hu/2431

Sokan emlékezhetnek még a számos platformot megért Arkanoidra, a nagy fal-labda klasszikusra. Itt már nem kezdetleges a grafika, élethűbben pattog a labda és mindenféle kunsztokra lesz képes az ütő, ha felszedjük a lepotyogó extrákat.

 

arkanoid.jpg

 

Arkanoid on-line

http://hopp.pcworld.hu/2432

 


Ügyesség, ne hagyj el!

 

Mi lehetne dicsőbb, mint megszabadítani a galaxist a gonosz betolakodóktól? A Space Invaders klasszikus játékot majd' minden játékteremben megtalálhattuk és persze elkészült minden létező platformra, még HT-1080Z mikrogépre is. Sajnos a csúf galaktikus hódítók ma is éppúgy támadnak, mint a nyolcvanas években, úgyhogy ideje ismét harcba szállni.

 

spaceinvaders.jpg

Invaders on-line remake
http://hopp.pcworld.hu/2433

Ha egy idő után túl könnyűnek bizonyulna az Invaders, hát itt a Galaxians. Itt már nem bújhatunk pajzsok mögé, sőt, Darth Vader rendszeresen kiválik a csapatból hármas kötelékével és ilyenkor jól meg kell gondolnunk, ugyan merre meneküljünk. Sokkal nehezebb itt kivívni a győzelmet, haladóknak ajánljuk.

 

galaxians.jpg

 

Galaxians Java on-line, nem kezdőknek
http://hopp.pcworld.hu/2434

Labirintus, gyűjtögetés, szörnyek

 

Nem lehet mindig lövöldözni, néha jólesik pöttyöket gyűjtögetni és menekülni az üldöző szörnyek elől. Kevesen lehetnek, akik nem ismerik a PacMan valamely változatát, játéktermi, számítógépes vagy konzolos kiadásban. Igazi felülülés az alábbi on-line változat, mely nem könnyű, de még játszható és minden vonalában a klasszikus kiadás hangulatát idézi.

 

pacman.jpg

 

Pacman on-line remake
http://hopp.pcworld.hu/2435

A mellkas döngetésének nagymestere Donkey Kong, aki elrabolta kedvesünket és mindenféle hordókat dobál és gurít felénk. Igazán össze kell szednünk ügyességünket és előrelátásunkat, ha vissza akarjuk kapni a hölgyet. A bináris átirat-gyanús változat türelmeseknek jó szórakozást nyújthat.

 

donkeykong.jpg

 

Donkey Kong on-line melldöngetőse
http://hopp.pcworld.hu/2436

Nincs sok esélye egy békának átkelni az autópályán, hacsak nem nagyon ügyes. No és aztán ott a folyó, amibe béka létére érdekes módon képes belefulladni kis főhősünk. Ha mégsem tenné, majd csak elkapja egy krokodil, de még a végén az is lehet, hogy átér a túlpartra és kezdheti elölről.
A Frogger ma is méltó kihívás, számos modern, grafikában és humoros animációkban bővelkedő jópofa átirata készült az utóbbi években is. Ha nekünk megfelelne a legősibb, a fatörzseket még szaggatottan úsztató ős-nyolcbites játék Java újrairata, akkor az alábbi linken próbára tehetjük türelmünket és ügyességünket.

 

frogger1.jpg

 

Frogger Java átirat Amstrad gépről
http://hopp.pcworld.hu/2437

Folytatjuk...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.