Hirdetés

Salvador Dalí álmodta meg Hitchcock klasszikusának kulcsjelenetét



|

Alfred Hitchcock számtalan hallhatatlan thrillerrel gazdagította a filmtörténetet. Az 1945-ben készült Elbűvölve nem tartozott a rendező legsikeresebb alkotásai közé, mégis igazi különlegességnek számít: pszichedelikus álomjelenetét maga Salvador Dalí készítette.

Hirdetés

Alfred Hitchcok, a hollywoodi filmgyártás egyik legnagyobb alakja, a „feszültségkeltés mestere” 1945-ben mutatta be Megbűvölve című filmjét. A pszichoanalízissel foglalkozó alkotás, amelynek főszerepeit Gregory Peck és Ingrid Bergmann játszották, sajnos nem tartozik a mester legsikerültebb darabjai közé. A negyvenes évek közepén a lélekgyógyászat igazi reneszánszát élte: David O. Selznick producert is magával ragadta, aki személyesen beszélte rá Hitch-t a gyengécske forgatókönyv megfilmesítésére.

Salvador Dalí

A rendező meglehetősen kelletlenül vállalta a feladatot; ráadásul Selznick a saját terapeutáját is rászabadította a produkcióra, aki technikai tanácsadóként nem csak a mozi szakmai hitelességéért, de Alfredünk gyakori fejfájásaiért is felelős volt. Nem csoda, hogy a Megbűvölve Hitchcock legkevésbé „hitchcockos” filmje – igaz ehhez a világhírű katalán festő, Salvador Dali közreműködése is nagyban hozzájárult.

A szürrealizmus atyját egy álomjelenet megkomponálására kérte fel a stúdió. Dalí több mint húszpercnyi hasznos anyagot rögzített – ebből alig négy és fél perc került bele az elkészült filmbe. Amelynek zenéjét – igaz, Hitchcock ezzel sem volt éppen megelégedve – egyébként egy magyar komponista, Rózsa Miklós szerezte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.