Hirdetés

Tömegeket vonzott az első Robotcsata

|

Véget ért a HelloWorld első robotversenye, ahol ezrek szeme láttára több mint 50 versenyző küzdött egymással. Ráadásul több tucatnyi olyan gyermek is volt, aki elsőként a rendezvény keretén belül kóstolt bele a robotprogramozásba.

Hirdetés

Véget ért Magyarország eddigi legnagyobb robotversenye, a HelloWorld Robotcsata, amely keretén belül hazánk legjobb robotprogramozói küzdhettek meg egymással a PlayIT több mint 38 ezres közönsége előtt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a kihívás profi csapatokat és amatőr versenyzőket egyaránt vonzott, és habár végül az eredményhirdetésnél a rutinos indulók léphettek fel a HelloWorld színpadjára, a nap végén azok is nyertek, akik elsőként a Robotcsata alatt kóstoltak bele a robotikába. Egyik fiatal versenyzőnk szombaton például még azt sem tudta, hogy mi fán terem a programozás, vasárnap viszont a Codie-s tapasztalatok alapján bátran kiállt a legjobbak ellen a LEGO csatában."Az IVSZ, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége örömmel üdvözli a Robotcsatát. Az ilyen nemes küzdelemben mindenki nyertesen hagyja el a küzdőteret! A játékos kihívás nemcsak a programozókat segíti, hanem azoknak a fiataloknak a logikai és problémamegoldó készségét is fejleszti, akik végül nem a szoftverfejlesztés felé haladnak tovább. Az algoritmizálás, a robotok programozása mindenkit felkészít az életre, amelyben folyamatokat kell szabályozni, reagálni kell külső eseményekre és néha küzdeni is kell" - vélte Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója.

A Robotcsata két napja alatt több mint 50 versenyző próbálta meg hiba nélkül teljesíteni a LEGO Mindstorms és a Codie akadálypályákat, amelyek a különleges fényviszonyok miatt még a profi versenyzőknek is kihívást jelentettek.  A Bánki HÖK szakmai támogatásával összeállított LEGO pályán végül jellemzően a rutinosabb versenyzők indultak el, akik közül többen napokig készültek a versenyre a feladatok tudatában, míg a Codie kihívás jellemzően a kezdő robotprogramozókat vonzotta, hiszen a magyar tanulórobot egyelőre nem érhető el kereskedelmi forgalomban, az elkövetkező napokban lesz a premierje. A Codie számára a HelloWorld Robotcsata egy mérföldkő volt, a hétvégi rendezvény volt ugyanis a startup cég történetének első robotversenye. Az eseményre készített terepasztal leprogramozása a megadott fél órás időkereten belül komoly próbának bizonyult. A 2-3 fős csapatok könnyen kitapasztalták a robotprogramozás csínját-bínját, és végül mindegyik csapat büszkén mutatta be programját a színpadon.

A versenyen debütált éles helyzetben a startup cég és a LogMeIn által közösen fejlesztett Scratch modul is, amelynek köszönhetően a gyerekek a népszerű Scratch környezetben programozhatták a Codie robotokat

Nyerteseink nem csak értékes tapasztalatokkal és oklevéllel gazdagodtak, a dobogósok között negyed éves PC World előfizetést, a Telenor Hipersuli programjának felajánlásából egy évig korlátlan Hipernet kártyát, valamint Huawei ajándékcsomagot osztottunk ki. Az első HelloWorld csata végeredménye:

LEGO Mindstorms csata (szombat)
Első helyezett: Umszki 9C
Második helyezett: Robotecnic
Harmadik helyezett: Noname


Codie kihívás (szombat)
Első helyezett: Ármin és Benjámin
Második helyezett: Peti és Robi
Harmadik helyezett: Dea és Dávid
LEGO Mindstorms csata (vasárnap)
Első helyezett: Noname
Második helyezett: MS Fazekas
Harmadik helyezett: Nano X Team


Codie kihívás (szombat)
Első helyezett: Sándor és Róbert
Második helyezett: Ádám és Levente
Harmadik helyezett: Andi és Nándi

Hirdetés


A Robotcsata itt nem ért véget. Sőt, még csak most kezdődik igazán. Ígérjük, hogy az első esemény tapasztalatai alapján áprilisra egy még nagyobb, még színvonalasabb robotversennyel készülünk. Ha időben akarsz értesülni a kihívásainkról, felkészítő tanfolyamainkról és táborainkról, kövesd a HelloWorld Facebook oldalát.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.