Hirdetés

Újabb őrület: támad a mobilkód



|

Divatot teremthet, trendivé válhat, a cégeknek pedig a lehető legjobb kommunikációs eszköz. Hazánkban is megindul a mobilkódok alkalmazása.

Hirdetés

Sok olyan technológia jött már napvilágra a telekommunikáció életében, amihez nagy reményeket fűztek, de végül megbuktak. Volt több olyan is, amik jóformán a fejlesztések melléktermékeként születtek meg és csak úgy mellékesen hatalmas, nem várt sikereket értek el. A mobilkódról egyelőre nem lehet megmondani, milyen sorsra jut hazánkban, de a Pannon, a T-Mobile és a Sanoma közös fellépése azt jelzi, ők sokat remélnek tőle.

 

 

mobilkod_6.jpg
 

 

Jelenleg elsősorban termékinformációk közlésére használják 

 

A mobilkód egy kétdimenziós vonalkód, amely rendkívüli népszerűségét a gyors visszafejtési sebességnek köszönheti. Az egyelőre elsősorban Japánban és Nyugat-Európában ismert kód felhasználását tekintve multifunkcionális: szinte bármilyen információ kódolására alkalmas akár nyomtatott (mint például könyvek, cd lemezek borítóján, mozifilmek plakátjain, stb.), akár online felületeken (portálokon), vagy elektronikus médiában (tévében) is.

 

 

mobilkod_7.jpg
 

 

Használata gyors, könnyű, különösebb hozzáértést nem igényel

 

Mindez úgy lehetséges, hogy a mobilkódot a telefonnal lefényképezve a kódolvasó szoftver egy, a tartalommal szoros összefüggésben lévő helyre irányítja át a felhasználót, tehát egyfajta hidat képez az online és az offline tartalom között. A kódot a sarkaiban található jellegzetes négyzet alakú mezők miatt - amelyek egyébként szintén információhordozók - könnyű szkennelni, és szinte bármilyen szögből fényképezve (akár fejjel lefelé is) könnyedén azonosítható és feldolgozható jelet kaphat az eszköz.

 

 

mobilkod.jpg
 

 

Az i-nigma mobilkód olvasó működés közben

 

A mobilkód felhasználása

 

A mobilkód felhasználását tekintve két típus létezik, a push és a pull verzió:

 

Push esetén a szolgáltató küldi ki a felhasználónak MMS-ben a kódot, mely számos célra alkalmazható, például jegyként a reptéren beszálláskor, vagy kuponként. Pull esetén a felhasználó beszkenneli a (meghirdetett) kódot, mely átirányítja őt egy wapos vagy webes linkre, küldhet SMS-t, felhívhat kódolt telefonszámot vagy elérhet szöveges információt is.

 

 

mobilkod_4.jpg
 

 

Tipikus (és vélhetően sikeres) pull megoldás a brit Sun magazintól

 

A mobilkódot ma elsősorban a hirdetésekben alkalmazzák. A reklámozott termékről tudható meg bővebb információ segítségével, így ha valakit érdekel egy adott termék, szolgáltatás, a mobilkód leolvasásával azonnal olyan többlet-információhoz juthat, ami a hirdetési felületen nem szerepel.

 


 

Akár személyes azonosításra is szolgálhat, ilyen például a Lufthansánál nemrégiben bevezetett elektronikus check-in rendszer, amikor is az utas „beszállókártyáját" a telefonjára kapja meg, mobilkód formájában, melyet a beszálláskor leolvashat a légitársaság. Japánban ennél személyesebb célokra is használják: előfordul, hogy a japánok saját ruházatukra nyomtatnak kódot, és azt lefényképezve bárki többet megtudhat az illetőről. Tulajdonképpen egy-egy magánszemély másodpercek alatt gyárthat magának kódgenerátor programokkal egyedi kódokat és szabadon használhatja azokat. Ezt rengetegen meg is teszik és blogjukat, szolgáltatásukat vagy éppen egyszerűen saját magukat népszerűsítik vele.

 

Ausztráliában a Telstra nevű mobilszolgáltató tett lépéseket a mobilkód bevezetésére, és már előtelepített mobilkód-olvasóval forgalmazza készülékei egy részét. Több gyártó (Nokia pl.) már most előre telepített mobilkód olvasó programmal látja el készülékeit. Ezek is használhatók, de le is tölthetők ezek más forrásokból.

 

Olaszországban a mobilkódot többek között arra is használják, hogy a sport-tudósítások mellett elhelyezve az olvasók eljuthassanak egy olyan oldalra, ahol például megtekinthetik a futball-mérkőzés legszebb pillanatait, góljait.

 

A mobilkód Magyarországon

 

Magyarországon jelenleg a Pannon, a Sanoma és a T-Mobile együttműködésében a „pull" verzió próbája folyik, amikor a mobilos beolvassa a kódot, és ezzel információhoz jut, vagy valamilyen webcímre navigál. A kiadó több magazinjának aktuális számaiban találhatóak mobilkódok, amelyhez a megadott módon letöltve az olvasóprogramot és megfejtve a kódokat, nyerhet utazást az olvasó. A cégek képviselői elmondták, hogy a jelenleg forgalomban, azaz használatban lévő mobiltelefonok kb. 20 százaléka alkalmas mobilkódos felhasználásra, hiszen a kamera és a mobilnetes képesség alapvető feltételek a szolgáltatás igénybevételéhez.

 

qrcode.jpg
 
qrcode_nm_1.jpg

Aki elsőként beküldi e-mailben (info@nonstopmobil.hu), milyen információt tartalmaznak ezek a kódok, az ajándékot kap

 

Ez a 20 százalék természetesen gyorsan emelkedni fog, hiszen jelen pillanatban a  mobilszolgáltatók kínálatában szerepelő telefonok majdnem mindegyike képes mobilkódokat beolvasni. Sőt, a cégek arra törekednek a jövőben, hogy a mobilok már úgy kerüljenek a felhasználók kezébe, hogy külön telepítgetés nélkül, azonnal tudjanak vele mobilkódokat dekódolni. Aki most szeretné kipróbálni, annak a Pannon és a T-Mobile ezt díjmentesen biztosítja, mivel a letöltéshez vezető linket kérő SMS-ért, illetve magának a programnak a letöltéséért nem kell fizetni. Fontos, hogy a letöltést mindenképpen WAP-os adatkapcsolaton keresztül kell elindítani, egyébként nem fog sikerülni a dolog.

 

 

mobilkod_5.jpg
 

 

Nagyok a pólójukra is nyomtathatják - új elem a közösségépítéshez

 

Ma már Magyarországon is egyre nagyobb arányban használnak okostelefonokat a mobilosok, és egyre nagyobb a 3G/HSDPA lefedettség is. Mivel a kódokban elhelyezett weblinkeket mobilneten keresztül lehet a legkényelmesebben megnyitni, ezért a technológia népszerűsítése révén a mobilcégek a mobilinternet gyorsabb elterjedését és nagyobb adatforgalmat remélnek. A másik oldalon, a push-alkalmazás révén pedig újabb mobilos tranzakciós szolgáltatások jelenhetnek meg.

 

(A kódolvasó szoftvert ezen az oldalon tölthetik le. )

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.