Hirdetés

Xara Designer Pro X



|

Ahogyan azt már az elmúlt években megszokhattuk, néhány héttel a Xara Web Designer megjelenését követően megérkeztek a „Web” nélküli programok is, a Xara Photo & Graphic Designer és a Xara Designer Pro.

Hirdetés

Egy kissé meglepő, ugyanakkor a Xarától nem teljesen szokatlan módon megint történt a programok nevei, pontosabban ezúttal „csak” a verziószámok körül némi kavarodás. Ugyanis, ahogyan azt júniusi számunkban is olvashatták, a két honlapszerkesztésére szakosodott program ebben az évben az MX verziószámot kapta (ami nagy valószínűség szerint nem 2010-et, hanem az „anyacéget”, a MAGIX-et jelenti), ugyanakkor a kisebbik vektorgrafikus illusztrációs program teljes neve Xara Photo & Graphic Designer MX 2013, míg az általunk is tesztelt nagyobbik csomagé Xara Designer Pro X lett. (Sőt, a Xara honlapján – a Photo & Graphic Designer kivételével – a nevek mögött még zárójelben, mintegy pontosításként szerepel a v8 jelölés is.)

Közös újdonságok

A megjelenés időzítéséhez hasonlóan nem okozott nagy meglepetést, hogy a Xara Designer Pro X-ben gyakorlatilag valamennyi olyan újdonságot megtaláljuk, amellyel a Xara Web Designer MX Premium rendelkezik.

 



Ezek közül azt a hármat mindenképpen érdemes feleleveníteni, amelyek nemcsak webes, hanem papíralapú munkáknál is kimondottan hasznosak lehetnek: a szövegstílusokat, a „sorközi” grafikákat, illetve az egyedi sorszámozás és díszpontozás lehetőségét. Ezek közül az első, azaz a szövegstílusok megjelenése mindenképpen nagyon fontos lépés, hiszen ezek jelentősen leegyszerűsítik a munkát a hosszabb szöveg(rész)eket tartalmazó, nem egyszer több oldalas dokumentumokkal.

 



A másik két szöveges újdonságban közös, hogy előre elkészült – és pontosan méretezett – grafikus elemeket, elemcsoportokat tudunk egyszerűen a folyó szövegben vagy felsorolásjelként elhelyezni. Utóbbiak esetében ráadásul a program képes a csoport szöveges elemének tartalmát a felsorolás beállításainak megfelelően, sorról-sorra a megfelelő arab vagy római számra, esetleg karakterre cserélni.

De természetesen ezeken kívül is találunk jó pár érdekes és hasznos újdonságot a Xara Designer Pro X-ben, mint például a két új alakzatszerkesztő eszközt, a Shape Builder Toolt és a Shape Eraser Toolt. Mindkettőnél beállíthatjuk az „ecset” főbb tulajdonságait (méret, kerekség, szög, peremlágyság), majd előbbi eszközzel „hozzáfesthetünk” újabb részeket a vektoros – vagy vágott bitképes – alakzatainkhoz, míg utóbbival pont ellenkezőleg, törölhetünk ezekből. Mindkét eszköz kicsit eltérően dolgozik teljesen élesre állított peremmel, mint lágyítottal.

 



A Shape Builder Tool az eltérő lágyságú ecsetvonásoknak új alakzatot nyit, ám az azonos lágyságú elemeket valóban egyként kezeli. Ennél is nagyobb az eltérés a kemény és a lágy radír használatában: a kemény radír ugyanis valóban töröl, módosítva a rajzelem körvonalát, míg a lágy szélű radírral tulajdonképpen az elem maszkját ún. Opacity Maskját festjük.

Trükkös törlés

Szintén xarásan kettősműködésű az új Color Erase/Selection Tool. Ezzel ugyanis – függően az elérendő céltól – kijelölhetjük vagy törölhetjük egy bitkép adott színű területeit. Így majdnem szó szerint mindössze néhány kattintással kiiktathatjuk egy bitkép nemkívánatos részeit, mondjuk a háttérét, vagy pont ellenkezőleg, kijelölhetjük, például azért, hogy a szintén új Hue Adjustment eszközzel megváltoztassuk az adott terület színárnyalatát.

És ha már a törlésnél tartunk, mindenképpen meg kell említenünk a Clone Toolt, amelyet ezúttal úgy bővítettek ki, hogy immáron ne csak az adott bitképről, hanem az oldalon található bármely másikról is mintát tudjon venni a nem kívánt részlet eltüntetéséhez, vagy éppen egy adott tárgy vagy személy megjelenítéséhez a kijelölt területen.

 



Mindezek mellett szinte apróságnak tűnik, ugyanakkor tapasztalataink alapján nagyon is hasznos, hogy a klasszikus Ctrl-os „kényszerítő” ezentúl már nemcsak a rajzelem eredeti szögéhez mért 45-45 fokonként (vagy az opciók között beállított lépésenként) áll meg, hanem a vízszinteshez mért szögeknél is, így mindenféle trükk nélkül forgathatunk vízszintesbe vagy függőlegesbe egy véletlenül ferdén húzott vonalat.

Adatok

- vektorgrafikus illusztrációs program
- interaktív rajzoló, kitöltő és effektus eszközök
- „alakzatfestő” és vektorgrafikus radír
- többoldalas dokumentumok kezelése
- automatikus mentés és visszaállítás
- azonnali helyesírás-ellenőrzés (magyar is!)
- szövegstílusok használata
- objektumok körülfolyatása szöveggel és csatolása szövegrészekhez
- objektumok térbelivé alakítása
- pixelgrafikus effektusok vektoros objektumokon
- tartalomfüggő bitképméretezés és nagyítás
- alapszintű bitképkorrekciós eszközök
- „klónecset”, „varázsradír”, színek kijelölése/törlése bitképeken
- panorámaképek készítése
- Photoshop-kompatibilis és Xara pluginek használata pixeles és vektoros elemeken
- EXIF adatok megjelenítése
- honlapok, weboldalak, webgrafikák és -animációk készítése
- DHTML menük készítése
- interaktív képgalériák készítése
- négy színre bontás
- RAW formátumú fotók importálása
- Flash-, PDF-, SVG- és XPS-export
- Fejlesztő: Xara (MAGIX AG)
- Ár: 83 000 Ft (upgrade 27 500 Ft)
- Web: xara.com/designer

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.