5 ok, amiért érdemes lehet tabletet venned laptop helyett



|

Gondoltál már arra, hogy egy táblagép is elegendő lenne neked? Elmondjuk, miért érdemes megfontolnod a váltást.

Bár a táblagépek tudása sem az androidos gyártóknál, sem az Apple-nél nincs azon a szinten, ahol a laptopoké, a termékkategória folyamatosan fejlődik, új lendületet is vehet a következő években. Aki összetett videós vagy grafikai munkákhoz, programozáshoz keres készüléket, természetesen egy laptoppal jobban jár - rajzolni ugyan kényelmesebb egy táblagépen, sok rétegből álló Photoshop-fájlokat kezelni már annál kevésbé.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek laptop kell - sok mindenre képesek a tabletek is, és a mindennapokban nagyobb hasznukat vehetjük. Elmondjuk, miért érdemes a táblagépek kínálatából válogatni.

Ár

Nem ennek kell az elsődleges szempontnak lennie új készülék vásárlásakor, de nem elhanyagolható tény, hogy táblagépet jó eséllyel olcsóbban fogunk tudni vásárolni, mint laptopot. A billentyűzet hiánya, az operációs rendszer megléte, a mobil chipek használata mind-mind hozzájárulnak a kedvezőbb árhoz, és még jó eséllyel úgy is jobban jövünk ki anyagilag, ha egy külső klaviatúrával és egy tokkal egészítjük ki a frissen vásárolt masinát.

Hordozhatóság

Vannak már egészen slankos, könnyű laptopok is, de ha fontos, hogy az egész napos mászkálás során a vállunkat ne érje túl nagy terhelés, ne kelljen nagy táskát vinnünk, és repülőutakon se lépjük át a kabinbőrönd súlyhatárát, jobban járhatunk egy tablettel - a billentyűzet és az emellé szerelt komponensek hiánya már eleve sokat jelent. Könnyebb előkapni is, kézben tartva egyszerűbben használhatjuk, mint egy számítógépet, intuitívabb a vezérlése.

Üzemidő

A laptopok már csak azért is gyorsabban merülnek, mert nagyobb terhelés éri őket általános használat során is, de beszédes, hogy a tableteknél a gyártók a videónézés hosszával szokták jelezni, meddig tart ki az akkumulátor egy töltéssel. A processzorok energiatakarékosak, ráadásul nagyobb akksi is fér a képernyők mögé, mert a belső hardver aránylag kevés helyet foglal.

Játékok

Főleg az Apple felhasználói tapasztalhatják azt, hogy míg egyes játékok iOS-es és iPadOS-es készülékeken elérhetők, Mac-en nem játszhatók, és nyilvánvalóan nem azért, mert az Apple érintőképernyős eszközei erősebbek a Macjeinél. Általánosságban bízhatunk abban, hogy ha egy játék megvásárolható vagy letölthető tabletre, az jól is fog futni rajta - persze a rendszerigényt érdemes ellenőrizni, de egy közép- vagy felső középkategóriás eszközzel már nem lesz problémánk. A mobiljátékok a legjövedelmezőbbek jelenleg a játékiparban, soha nem lesz olyan, hogy nem tudunk majd miből válogatni. 

Sokoldalúság

A tableteket általában nem munkához alakítják ki, hanem szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz: otthon, a kanapén vagy ágyban heverve és a tömegközlekedési eszközökön utazva is használhatjuk őket videók, filmek és sorozatok nézésére, e-könyvek olvasására, netezésre, és mint feljebb említettük, játékra. Kevésbé körülményes elővenni és elhelyezni őket, hiszen billentyűzet nélkül jobban elférnek. Ugyanakkor ha kell, jegyzetelhetünk velük, vagy gyorsan megnézhetünk valamit menet közben.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.