Milyen monitort vegyünk játékra?



|

Van néhány szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni, ha kimondottan gaminghez keresünk megfelelő megjelenítőt.

A technológia fejlődése egyszerre tette egyszerűbbé és bonyolultabbá életünket. Akármilyen elektronikai eszközt szeretnénk vásárolni, egyre több szempontot kell figyelembe vennünk, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább alkalmas, leghasznosabb terméket. Például lehet, hogy egy laptop szép és könnyen hordozható, de ha játszani is szeretnénk rajta, nem biztos, hogy ezen igényünket is ki tudja elégíteni.

Hasonló a helyzet a monitorok világában is, a különböző panelek, méretek, technológiák nem teszik könnyűvé a választást. Nem elég pusztán azt néznünk, hány colos egy megjelenítő, vagy épp van-e rajta HDMI csatlakozó, egyéb tulajdonságokra is oda kell figyelnünk.

Általánosan mire érdemes figyelni monitorvásárlásnál?

Ha kimondottan videojátékokhoz keresünk monitort, kiemelten fontos, hogy a képfrissítési sebességet és a válaszidőt ellenőrizzük. Előbbi minél nagyobb, annál jobb: a legtöbb játékos számára elég lesz a 75 Hz, de a monitorok jó része már 144 Hz-re képes, sőt, van, ami 360 Hz-et tud ami meg pláne kielégítő. Utóbbi esetében az alacsonyabb szám a nyerő, ez főleg kompetitív online játékoknál számít: 5 ms már elfogadható, és ha valami ez alá megy, még jobb élményben lehet részünk. 

Felbontás tekintetében 1920x1080 (avagy 1080p vagy Full HD) alatt nem érdemes keresgélni, de ajánlott az 1440p (QHD) vagy 4K (UHD) felé kacsintgatni, ha nem akarunk pár év múlva ismét váltani. A 21:9-es képarányú monitorok jelenleg még főleg munkára jók, a játékkonzolok nem támogatják őket maximálisan, és PC-n sem minden játék tudja kezelni a 16:9-nél jóval szélesebb méretet.

Ami a képátlót, illetve a hajlítottságot illeti, fontos, hogy figyelembe vegyük, milyen távol fogunk ülni a monitortól. 23"-24" már megfelelő lehet a legtöbb háztartásba. Érdemes megnézni még a panelt is: a TN panelek a leggyorsabbak, legolcsóbbak, de nem nyújtják minden esetben a maximumot. Az IPS-nek szebbek a színei és jobb a válaszideje, mint a VA-nak, de a három közül a VA rendelkezik a legjobb kontraszttal. 

ASUS gamer monitorok
ASUS gamer monitorok

ASUS PG259QN ROG SWIFT eSports Monitor - remek választás, ha a legjobb akarsz lenni

A pár héttel ezelőtt bemutatott, már kapható ASUS PG259QN ROG SWIFT monitor csúcs élményt kínál, amit elsősorban a PC-s játékosok élvezhetnek ki igazán. A 24,5"-es képátlójú gaming monitor 360 Hz-en frissül, így bármilyen pörgős játékhoz kiváló, e-sportokhoz különösen. IPS panellal szerelték, 1ms-os GTG válaszidővel rendelkezik, és támogatja az Nvidia G-Sync technológiáját is, amivel a lehető legjobb minőségben élvezhetjük akár a legújabb játékokat is (persze megfelelő videokártya megléte esetén). FullHD-s, és a HDR10 sem akadály számára, gyönyörűen jeleníti meg a színeket. Az ASUS arra is figyelt, hogy a hőelvezetés rendben legyen, erről egyedi hűtőborda gondoskodik. A mozgáselmosódást az ULMB technológia csökkenti, a GamePlus gyorsbillentyű pedig számos játék megjelenítésén képes javítani. Számos további megoldás gondoskodik arról, hogy mindig feledhetetlen élményben legyen részünk, és az online játékok során csak saját, egyéni képességeinken múljon a győzelem.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.