Hogyan költöztesd biztonságosan a levelezésed asztali kliensre?



|

Egyedi, szolgáltatói mailcímet akarsz, de szeretnél elszakadni az alapértelmezetten felkínált webes felülettől? Mutatjuk, miként költöztetheted teljes levelezésedet egy asztali kliensre!

Saját weboldalad mellé ajándékként kapod a legtöbb esetben a levelezési címedet, melyet mindenképp érdemes is használnod. Ugyanis amellett, hogy üzleted vagy blogod esetén rendkívül professzionális hatást kelt, ha az oldalad nevét tartalmazó e-mail címen keresztül veszed fel a kapcsolatot az ügyfelekkel és a partnerekkel, ily módon könnyedén szeparálhatod a honlapodra érkező üzeneteket a magáncélú leveleidtől (és nem kell a Gmailben saját szabályokkal és aliasokkal elkülönítened a cégesként befutó felkereséseket).

Természetesen a megfelelő használat aprólékos beállításokat is igényel, melyeknek a technológiai oldaláról előző cikkünkben már bővebben megemlékeztünk, így most már csak a tényleges javaslatainkkal segítünk, hogy problémamentes legyen a levelezésed.

Viszlát böngésző

Bár a legtöbb szolgáltató saját webes környezetet kínál, melyben lehetőséget kapsz arra, hogy az üzeneteidet kezeld, mégis érdemes lehet valamilyen levelezőklienst segítségül hívnod, hisz itt lényegesen több funkció áll a rendelkezésedre (sőt a legtöbb helyen extraként akár okostelefonon is lehetőséget kapsz arra, hogy az oldaladhoz kapcsolódó levelezésedet kezeld).

Természetesen ezek megfelelő konfigurálása során a szolgáltatód csak minimálisan fogja a kezedet (azzal, hogy a legfontosabb információkat megjeleníti a felhasználói felületén, vagy kiküldi az elsődleges mail címedre), de mi most segítünk abban, hogy minden megfelelően a rendelkezésedre álljon.

Rengeteg asztali kliens közül választhatod ki a számodra legszimpatikusabbat, de talán a legnagyobb kényelmet a Microsoft Outlook levelezési környezete kínálja fel, hisz amennyiben a Windows operációs rendszert Office csomaggal kiegészülve használod, ez a program szinte biztosan megtalálható a számítógépeden (ha pedig nem, akkor nyugodtan kipróbálhatod a Mozzilla Thunderbird ingyenes programját is, működése - legalább is a beállítások terén - egészen hasonló).

A szoftver indítását követően egy varázsló vezet végig a levelezési címed élesítésén, így az első lépést (az e-mail-társítást) viszonylag egyszerűen megvalósíthatod.

A startot követően kell majd megadnod azokat a levelezési kiszolgálóhoz kapcsolódó információkat, melyeket a szolgáltatód adminisztrátori felületén, vagy a regisztrációkor érkezett levélben találhatsz meg.

A legtöbb esetben az üzenetek fogadása során az IMAP és a POP3-as lekérés lehetősége is a rendelkezésedre áll, azonban, ha ténylegesen kényelmes, kompromisszumok nélküli levelezésre vágysz, akkor mindenképp előbbi használatát javasoljuk.

Ez a protokoll ugyanis lehetővé teszi, hogy - a megszokott módon - a levelezési szerverről azonnal, élőben lekérd az üzeneteket. Emellett a piszkozatok átvitele és a formázások is minden eszközön a megfelelően működnek majd, míg utóbbi élesítése esetén komolyabb kompromisszumokat kell kötnöd. Ha az e-mail címed felvitele sikeres volt és a felületre is bejelentkeztél, akkor kérd le a leveleidet és fedezd fel, mi mindent kínál számodra ez az új környezet.

Spam-szűrés

Ha már kicsit alaposabban körülnéztél, akkor még egy fontos beállítás elvégzésére mindenképp szükséged lesz, mielőtt hivatalosan is elhelyeznéd oldalad felületén a kapcsolattartási címedet, ez pedig nem más, mint az egyedi levélszemét szűrési protokollok élesítése.

Egy saját környezetben ugyanis külön kell foglalkoznod a levélszemét kérdéskörével is, hisz a kéretlen üzenetek elkapása itt bizony csak részben automatizált, ha pedig nem figyelsz oda kellően bizony könnyedén eláraszthatják postaládádat a spam-levelek (melyek között elveszhetnek egyébként fontos üzenetek is).

Az Outlook esetén kattints a Kezdőlap alatti Törlés menüpont Levélszemét opciójára, a legördülő menüből pedig válaszd a Levélszemét beállításai lehetőséget. Láthatod, hogy alapértelmezetten az automatikus szűrés kikapcsolt állapotban van, itt azonban egyetlen kattintással szigoríthatsz ezen, de a többi fülön további extra védelemmel is elláthatod a felületedet (még tartománynév szerinti szűrés is lehetséges).

Ha kiválasztottad a számodra ideális szigor-szintet, akkor már készen állsz arra, hogy az e-mail címed nyilvánossá váljon.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.