Hirdetés

Mégis csak 1% alatt a DVB-T?

|

Miért fogynak a tetőantennák, ha olyan pozitívan állunk az átálláshoz?

Hirdetés

Nemrégiben még arról értesülhettünk az Antenna Hungária oldaláról, hogy a háztartások 4,4 százaléka rendelkezik a hazai DVB-T vételére alkalmas eszközzel (vevőegység vagy TV). Sőt, a ma kapható TV-k többsége ilyen: Az eladott tévék 75 százaléka tartalmaz ma már hazai viszonylatban használható DVB-T vevőt, 2009. elején még csupán 5 százalékuk volt ilyen. Ez igen szép és bíztató adat, persze akkor is tudtuk, hogy készülék eladásokból és nem a használat felméréséből származnak ezek az értékek. Közben megemelték a budapesti DVB-T adók jelerősségét, így a helyzet további javulására lehetett számítani (persze ennek észleléséhez is kell még egy kis átfutási idő).

 

Az NHH mai közleményéből kiderül, hogy ugyan a megkérdezett polgárok pozitívan állnak a digitális átállás kérdéséhez, de a táblázatban mégsem szerepel DVB-T sor, mivel ennek elterjedtsége még mindig 1% alatt van. Úgy tűnik tehát, hogy az emberek nem az MPEG-4 tuner miatt vették meg elsősorban a tévéket.

 

 

nhh_2010_marc_11_.png
 

 

 

Továbbra is a kábel az uralkodó, lassan terjed az IPTV, de ez vidéken nem mindenütt elérhető. A mintegy 820 ezer vidéki háztartásnak a DVB-T jelentené az ingyenes megoldást, de valamiért ők is inkább előfizetéses műholdas szolgáltatásra állnak át, bármilyen válságos időket éljünk is. A tetőantennák fogynak, pedig éppen jó szolgálatot tehetnének az átállásban, hiszen jó részük ugyanúgy alkalmazható DVB-T-hez, mint a hagyományos analóg adáshoz. Különféle okai lehetnek annak, hogy az átállás a gyakorlatban nem olyan sebességgel indult el, mint amit vártunk volna, erre vonatkozóan vannak is blogos találgatások. Annyi bizonyos, hogy a lefedettség és már a jelerősség is megvan, de problémát jelenthet még emellett sok minden más, emberi tényezők is.

 

Akárhogy is, a földfelszíni analóg sugárzás 2011. végéig megszűnik. Arról nem szól a közlemény, hogy a drága DAB+ vevőkészülékek miatt alig haladó digitális rádió átállás milyen ütemezéssel kell, hogy megvalósuljon és évek óta nem hallottunk a DVB-H-ról, azaz a mobil digitális tévéről sem, így várjuk a további fejle- és közleményeket.

 

 

Alább olvasható a közlemény eredeti szövege:

 

 

Pozitívan ítéli meg a lakosság a digitális átállást

A digitális rádiózás  és a mobiltévé népszerűsége
még jelentősen elmarad a digitális televízióétól 

 

A lakosság többsége pozitívan ítéli meg a digitális átállást, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megbízásából az Ariosz Kft. által elkészített és immár második alkalommal publikált digitális átállás monitoringból. A reprezentatív kutatás alapján évente kétszer kiadott jelentés adatfelvétele 2009 októberében és novemberében zajlott, összesen 1500 háztartást megkérdezve személyes interjúk keretében a televíziózással, rádiózással és mobiltévézéssel kapcsolatos témákról. 

A digitális átállás keretében 2011 végéig megszűnik a jelenlegi analóg földfelszíni televízió vételi mód és helyébe a jobb kép- és hangminőséget, nagyobb szolgáltatásválasztékot nyújtó, a korlátos erőforrással, az ország számára rendelkezésre álló frekvenciakészlettel való hatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő digitális földfelszíni televíziózás lép. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg még a földfelszíni analóg adást nézőknek 2011 végéig valamelyik másik televíziózási módra kell áttérniük. 

 

Televíziós platformok és előfizetések 

 

Kábelen keresztül tévézik hazánk lakosságának legnagyobb része – mintegy 4 millió háztartásból 2,392 milliónál érhető el televíziós adás ily módon. Az egyedi műholdas és a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni televíziózás elterjedtsége az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent, míg az előfizetéses műholdas és az IPTV-szolgáltatás részesedése tovább nőtt. Továbbra is a lakosság 1,4 százaléka nem tévézik, csökken a platformok kereszthasználata, már kevesebb, mint 6 százaléknyi az olyan háztartás, ahol egynél több platformon tévéznek. A platformok közül a földfelszíni digitális televíziózás (azaz a DVB-T vételi mód) még nem éri el az 1 százalékot, ezért a kutatás statisztikai hibahatára miatt arra platformhasználati számot nem lehet adni. 

820 ezer háztartásban elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vételi mód. Ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos földfelszíni tévécsatornákat, köztük a közszolgálati m1-et csak ilyen módon érik el. 

 

 

nhh_2010_marc_11_.png
 

 

 

Az előfizetéses műholdas szolgáltatások sikere elsősorban a kisebb településen élőknek „köszönhető”, ezeken a területeken ugyanis a kábeltelevíziós ellátottság jelentősen elmarad a nagyvárosokétól. Esetükben 28 százalék volt ezen platform elterjedtsége a kábel és az IPTV 42 százalékával szemben, míg a fővárosban közel teljes a kábel és az IPTV dominanciája (84 százalék), az előfizetéses műholdas tévé szerepe pedig szinte elhanyagolható (6 százalék). Szintén a kistelepüléseken a legjellemzőbb a földfelszíni televíziós vételi mód – 100-ból 30 háztartásban használják ezt a technológiát, bár érdemes megjegyezni, hogy 2005-ben még 52-ben tették ugyanezt. 

 

Digitális átállás 

 

A digitális televíziózás részaránya folyamatosan emelkedik a televízió-vételi módok körében, 2009 végére már háztartások egynegyede (26 százalék) használt digitális platformot. 

Az analóg sugárzás 2011 végén történő leállásáról (az analóg lekapcsolásról) 4,6 millióan tudnak (a lakosság 56 százaléka), és 3,4 millióan hallottak arról (a lakosság 42 százaléka), hogy az ország egyes területein már jelenleg is fogható a digitális adás.  

A digitális átállás megítélése javult, a korábbi 44 százalékkal szemben tavaly ősszel már a lakosság 49 százaléka ítélte meg pozitív módon a folyamatot, sok volt a semleges vélemény is, míg negatívnak csak minden tizedik ember (12 százalék) értékelte az átállást.  

Nem meglepő módon az átállás elsődleges érintettjei, a jelenleg televíziót analóg földfelszíni módon, szoba- vagy tetőantennával nézők, akikre mindez konkrét feladatot ró, kevésbé ítélik meg pozitívan a jelenséget. 

Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy már minden második felnőtt (a lakosság 52 százaléka) tisztában van azzal, hogy a régi készülékekhez dekóder kell a digitális földfelszíni adás vételéhez, azonban a dekóder nélküli vételre alkalmas televíziókészülékeket a felnőtt lakosság fele, míg az elsődlegesen érintettek háromnegyede nem tudja, miről lehet felismerni. Minden harmadik felnőtt (a lakosság 34 százaléka) tévesen úgy gondolja, hogy az átállás miatt a jövőben fizetni kell a jelenleg ingyenesen elérhető csatornákért. 

Az Antenna Hungária kommunikációs kampányának hatása többek között a MindigTV logó ismertségével is mérhető: közel duplájára, 20-ról 39 százalékra nőtt az emblémát ismerők száma. Közülük legtöbben a tévében (reklámokban) találkoztak a digitális földfelszíni adás szimbólumával. Valószínűleg a reklámoknak köszönhető, hogy az átállással kapcsolatos elsődleges várakozás a jobb képminőséget érinti – a megkérdezettek közel kétharmada (65 százalék) számít erre a pozitív változásra.  

 

Rádiózás 

 

A kutatás megállapította, hogy az ország felnőtt lakosságának 82 százaléka, 6,715 millió fő szokott rádiót hallgatni. Közülük csak minden tizedik, 620 ezer ember hallgat interneten rádiót – 69 százalékuk ugyanazokat, mint a földi sugárzás során, és csak 14 százalékuk szakad el ebben a tekintetben a hazaitól és választ külföldi adókat. A digitális rádiózásról alig több mint minden hatodik ember hallott (17 százalék), számuk stagnált az elmúlt időszakban.  

 

Mobiltelevízió 

 

A „legfiatalabb” tévés platformról, a mobiltévéről a felnőtt lakosság közel fele, egész pontosan 46 százaléka hallott már, azonban mindössze 95 ezren valószínűsítik, hogy elő is fizetnének rá.  

A mobiltévé használat iránt nyitottak körében közel kiegyenlített az arány a hagyományos televíziózással megegyező lineáris (azaz „azt nézem, amit épp adnak” típusú) és az internetes használathoz hasonlító nem lineáris (azaz „akkor nézem, amikor ráérek” típusú) szolgáltatást preferálók között. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.