Hirdetés

15000 RPM a Seagate-től



|

Másodpercenként 250-et fordulnak az új Seagate Cheetah adattároló tányérjai

Hirdetés

A Cheetah 15K.5 négy adattároló tányért tartalmaz, és a kívánt kapacitás elérése érdekében az új merőleges adattárolási technológiát alkalmazza -- elsőként 3,5 hüvelykes merevlemezek között.

A meghajtó kétszer annyi adat tárolására alkalmas, mint a korábbi 15000 RPM-es (round per minute, percenkénti fordulat) Cheetah modellek, míg átviteli sebessége 30 százalékkal nő, állítja a Seagate. Sőt, szerintük ez lesz az első olyan merevlemez, amely átlépi a másodpercenkénti 100 megabájtos adatátviteli álomhatárt.

Terveznek kéttányéros változatot is 147 gigabájt kapacitással, illetve 73 gigás egy tányérost is.

A merőleges adatrögzítési technológia alkalmazása során a mágneses területet az adathordozó réteghez képest függőlegesen alakítják ki, amely négyzethüvelykre vetítve nagyságrenddel nagyobb adattároló kapacitást tesz lehetővé. Míg a ma elterjedt, hosszirányú rögzítés esetén 100 és 200 gigabit közöttire becsülik az egy négyzethüvelyken tárolható adat maximális mennyiségét, ugyanez 1 terabit (1000 gigabit) a merőleges adatrögzítési technológia esetén. (Forrás: wikipedia)

A Seagate kínálatában már szerepel merőleges adatrögzítést használó 2,5 hüvelykes (hordozható eszközökbe) merevlemez. A technológiát azonban csak most terjesztik ki a normál méretű (3,5 hüvelykes) meghajtókra. Bár az OEM-ek számára a Seagate máris megkezdte a 15000 RPM-es Cheetah-k szállítását, a első példányok megjelenése júniusnál hamarabb nem várható. Akkor háromféle kiszerelésben lesznek kaphatóak: Serial Attached SCSI, Ultra320 SCSI és Fibre Channel felülettel. Áruk egyelőre nem ismert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.