Hirdetés

17 új processzort mutatott be az Intel



|

Bármennyi újabbnál újabb processzor jelent is meg mostanában, a szakértők szerint az igazán nagy újítások elmaradtak. Egészen idáig: az Intel szerint gyökeres fordulatot hoz a processzorok világába az új Xeon 5500 család.

Hirdetés

A fanyalgók több mint egy évtizede azt vetik a processzorgyártók szemére, hogy az újabbnál újabb típusok csak az elődök egyre izmosabbra gyúrt változatai, és valami jóval nagyobb léptékű újításra volna szükség a számítástechnika továbbfejlődéséhez. Az Intel bejelentésekor pontosan nekik címezte azt az üzenetet, mely szerint 15 éve, pontosabban a Pentium Pro processzorcsalád megjelenése óta nem volt ekkora újítás lapkafronton, mint most, az Intel Xeon 5500 család megjelenésével.


Az egyre fontosabb (és persze divatosabb) zöld gondolat jegyében a chipek automatikusan alkalmazkodnak a szükséges energia-szinthez, valamint kiváló energia-hatékonysági képességekkel is bírnak, így csökkentve az energia-költségeket. Emellett meggyorsítják az adatközponti tranzakciókat és az adatbázisokban való keresést is, valamint kulcsfontosságú szerepet játszanak azokban a tudományos projektekben is, ahol a kutatók a szuperszámítógépeket használják.

20090331-intel-xeon-5500-a.jpg
 


Nézzük, mi áll a Xeon 5500 sorozat, vagy ahogy korábban hivatkoztak rá, a “Nehalem-EP” újításai mögött. A rendszersebesség és sokoldalúság javítására felhasznált technológiák közé tartozik az Intel Turbo Boost, a Hyper-Threading, a Power Gates, a továbbfejlesztett Intel virtualizáció, valamint az úgynevezett Extended Page Tables. A korábbi szerverprocesszorokhoz képest az új Xeon 5500 sorozat memória-sávja háromszoros, így könnyen kezeli a különböző munkamennyiségeket és munkafeltételeket. Az új Intel Turbo Boost technológia a felhasználók igényei alapján növeli a rendszer-teljesítményt, beállítja egy vagy több különálló mag órajelét.


Ahogy az internet-használat egyre jobban megközelíti az Intel által vizionált "15 milliárd összekapcsolt eszközt", az Intel Xeon 5500 sorozat ugyanúgy támogatja majd az internet infrastruktúrájának közeledő átalakulását. A high-tech iparág célja, hogy az alkalmazásokat optimalizált processzorról és számítógépes hardverről futtassák, amelyek igény szerint érhetőek el és megfelelően skálázhatók. A gyakran felhő-alapú számítástechnikának nevezett vízió rendkívül népszerű lehet, elsősorban a Xeon 5500 alkalmazkodási képessége és intelligenciája miatt.


Eredmények és tesztek


A Xeon 5500 processzor egyébként mérhető eredményekkel is bizonyít: már több mint 30 új világrekordot állított fel és így új szabványokat szab a két-foglalatos processzorok teljesítménye terén, miközben az előző generációs Xeon 5400 előnyeinek több mint dupláját biztosítja.


A PRIMERGY szerverplatformon futó Fujitsu új rekordokat állított fel: 240-es a SPECint_rate_base2006 és 194-es eredménnyel SPECfp_rate_base2006 teszten. A HP ProLiant ML370 G6 szerverre épülő HP a TPC-C benchmarkon a korábbi 631,766 tpmC-s rekordot megdöntötte az Oracle 11g adatbázist használva. A SAP-SD benchmarkon az IBM System x 3650 M2 szerver 5100 SD eredménnyel új rekordot állított fel. A SPECpower_ssj2008 benchmarkon, ami a szerverek energia-hatékonysági teljesítményét méri, a Xeon 5500 sorozaton alapuló Verari Systems VB1305 szerverplatform megdöntötte a korábbi rekordot, 1943 ssj_ops/watt eredménnyel. A VMmark benchmarkon, amely a virtualizációs teljesítményt méri, több Xeon 5500 sorozatra épülő platform megdöntötte a korábbi rekordokat, körülbelül 150 százalékos növekedéssel az előző generációs Intel Xeon processzor 5400 sorozathoz képest, köztül egy Dell PowerEdge R710 platform, melynek az eredmény 23.55@16 tiles lett.


Szerver-alkalmazások esetén a processzor maximális frekvenciája 2.93 GHz, 1333 MHz-es DDR3-as memóriával, valamint 60 és 95 watt közötti energiaszintekkel. Bizonyos körülmények között az Intel Turbo Boost technológiája a frekvenciát akár 3.33 GHz-es is képes felemelni, függően a processzortól és a rendszer-konfigurációtól. A munkaállomás-frekvenciák maximuma 3.20 GHz, 130 wattos energia-szinttel, és az Intel Turbo Boost technológiájának igénybe vételével ez 3.46GHz-re is nőhet a munkaterheléstől és a környezettől függően. Mindegyik processzorban 8 megabájtos, harmad-szintű gyorsítótár található.


e-processzor?


Nézzük a korábban már említett energiagazdálkodási képességeket: Az Intel Xeon 5500 sorozat automatikus energia-hatékonysági képességekkel is bír, így a felhasználók gazdaságosabban használhatják hardvereiket. Ennek része például az “alvó” állapotban felhasznált 10 wattnyi energia, amely az előző generációs termékekhez képest 50 százalékkal alacsonyabb. Az új, integrált Power Gates technológiája az Intel egyedülálló magas K együtthatójú kapu-technológiájára épül, ez lehetővé teszi, hogy a magok külön-külön is alvó állapotba kerülhessenek.


A Xeon 5500 sorozat emellett az intelligens energiafelhasználást is újabb szintre emeli az akár 15-féle, automatizált működési állapottal. Ezek jelentős fejlesztést jelentenek a chipek energia-kezelése terén, hiszen az energia-felhasználás a valós-idejű igényektől függ és nem kell feláldozni a teljesítményt.


Ez és a processzorok más intelligens képességei maximalizálják a TCO-arányt azon felhasználók a számára, akik problémamentesen szeretnék átvinni jelenlegi rendszereiket a Xeon 5500 sorozatra. A gazdasági kihívásokkal teli időkben, ha a felhasználók régebbi Xeon szervereiket az új, Xeon 5500 sorozatra cserélik le, ez akár nyolc hónapon belül meg is térülhet nekik.

20090331-intel-xeon-5500-b.jpg
 


Speciális lapkák speciális célokra


Az Intel Xeon L5518 és L5508 kifejezetten a kommunikációs piaci szegmenseknek szánt processzorok, melyek ideálisak az olyan, hőmérséklet szempontjából is kihívást jelentő, kis-méretű eszközökben való használatra, mint a pengeszerverek, a kommunikációs infrastruktúrához, biztonsághoz, tároláshoz vagy orvosi használatra szánt eszközök, rackmount szerverek, és a szabadalmazott, nem-általános formájú eszközök, például a router modulok vagy tengeralattjáró technológiák. Az L5518 2.13 GHz-es teljesítményt kínál 60 wattos energia-szinttel. Az L5508 tulajdonságai a 2.00 GHz és a 38 wattos energiaszint. Az új kommunikációs és beágyazott processzorok hét éves kiterjesztett élettartamú támogatást élveznek, hiszen ezek a chipek teszik lehetővé a jövő technológiáit, köztük a WiMAX-ot, igény-szerinti-videókat vagy a holografikus kommunikációt.


Egyéb bejelentések az "oldalvizen"


Az Intel új szerver-alaplapokat is bemutatott, amelyek még integráltabb alkotóelemekből állnak és amelyek elsősorban a csatorna-partnerek és hivatalos Intel-disztribútorok, valamint a “white box” szerver-gyártók használnak. Emellett az Intel bejelentette az Intel 82599 10 gigabites Ethernet kontrolleljét, amely jelentősen javítja a hálózati I/O teljesítményt a virtualizált adatközpontokban. Optimális az Intel Xeon 5500 platform megnövelt sávszélességének támogatásához, amely így több mint 150 százalékkal jobb I/O teljesítményt mutat a korábbi generációs szerverekhez képest, és amely még jobban megfelelhet a virtualizációs alkalmazások igényeinek.


Szintén mostantól elérhető az Intel Data Center Manager szoftver-fejlesztői csomag, amely lehetővé teszi a felügyeleti konzol-disztribútorok számára a kiterjesztett platform energia-felügyeletet és a rack és adatközpont energia-szintek dinamikus változtatását, hogy a változó munkamennyiség miatt a rack-ek ne haladják meg a beállított energia-szinteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.