Hirdetés

2008-ban nyugdíjba vonul az Intel Core



|

Negyedik negyedévre ígéri az Intel az új, Nehalem platformot.

Hirdetés

Új foglalattal, lapkakészlettel és architektúrával készül az Intel még 2009 beköszönte előtt.

 

A Nehalem asztali változata a Bloomfield lesz: 45 nanométeres gyártástechnológiát és négy magot ígérnek. Ezen kívül természetesen számtalan változás lesz majd a Core sorozathoz képest. Egyrészt a memóriavezérlő a processzorba költözik, másrészt új kommunikációs csatorna nyílik a számítógép többi része felé az eddigi QPB helyett - ezt egyelőre csak QPI-nek (Quick Path Interconnect) hívják. A jelenleg kapható alaplapok nem támogatják majd a Nehalemet, ugyanis az már újabb típusú, LGA1366 foglalatba illeszkedik - a csúcskategóriás X38 lapkakészletet az X48-ICH10 kombináció váltja majd. Előzetes információk szerint az új platformmal az Intel a DDR3 memóriákat kívánja majd előtérbe helyezni - azt is megtudhattuk, hogy a beépített memóriavezérlő három csatornát lesz képes kezelni.

 

További találgatások szerint visszatér a Hyper-Threading is, így a négymagos Bloomfield processzorok nyolc fizikai magnak látszanak majd az operációs rendszer számára. Érdekesség, hogy a központi egység kevesebb gyorsítótárral rendelkezik majd, mint a jelenleg piacra lépő Penryn, azonban utóbbiak 12 megabájtnyi L2-eseivel ellentétben a Nehalem 8 megabájt, magok között szabadon felosztható L3 memóriával rendelkezik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.