Hirdetés

20th Century Fox: a Blu-ray marad a lényeg



|

Sokan temetnék az optikai lemezeket, így a Blu-rayt is. A Fox jövőképében továbbra is központi szerep jut a kék lemeznek és felhős extrák a vásárlónak, a lemez sérülésével pedig nem veszítjük el a megvásárolt filmet.

Hirdetés

A számítógépre és az optikai lemezekre - köztük a Blu-ray médiára - már sokan feladták az utolsó kenetet. Kiderült, az Apple új Mac Mini-ből is kimaradt az optikai meghajtó, azaz nincs benne se DVD-író, se Blu-ray olvasó vagy író, de még egy CD olvasó sem. Közben a Twentieth Century Fox is felvette digitális médiaszolgáltató oldalának kompatibilitási listájára az okostelefonok egyik legelterjedtebb platformját, az Androidot. Mi lesz hát a Blu-ray filmekkel?

 

Nemrégiben faggatta ki a Techradar Vincent Mrcais-t és Danny Kaye-t, a Fox első marketing alelnökét illetve a kutatás-fejlesztés osztály ügyvezető alelnökét ezzel kapcsolatban. Kiderül az intejúból, hogy a filmforgalmazó ezentúl is nagy hangsúlyt fektet a Blu-ray médiára, ugyanakkor azt egy szélesebb médiapaletta fő elemeként képzeli el, mely kiegészül jogtiszta digitális másolatokkal is. Ragaszkodik a forgalmazó a kék lemezhez, nem csak a kiváló minőség miatt, hanem azért is, mert a filmek és a hozzá szükséges lejátszók is elég olcsón elérhetők ahhoz, hogy ez adja a forgalom főáramát.

 

 

 

Nagyon pozitív módon áll ügyfeleihez a Fox, a másolásvédelem problémáját nem perekkel és tiltással, hanem csalogatással oldja majd meg - ha sikerül. Még ebben az évben bevezetik az UltraViolet másolásvédelmi rendszert, melynek tagja összesen 70 cég a filmiparból. A másolásvédelmet is biztosító, internetes digitális moziszekrény rendszer lényege, hogy megvédi a tartalmat, de emellett sok extrát is ad. A kifizetett albumokhoz hozzáférést nyer a tulajdonos és a filmek nem csak Blu-ray-en, de minden elérhető médián rendelkezésre állnak majd, így DVD-n is meg lehet majd megnézni, vagy a számos videós-internetes formátum valamelyikén lejátszani szélessávú internet kapcsolat birtokában. Nézhetjük majd Android vagy Apple iOS alapú okostelefonról, iPodról és táblagépekről is, gyakorlatilag mindenről.

 

Az UltraViolet várhatóan idén elindul még, a jelenlegi koncepció egyetlen hátránya, hogy az indulása előtt megjelent filmek nem lesznek benne elérhetők. A Fox azonban jelenleg is keresi a módját, hogy miként vonja be a kínálatba a régebbi albumokat, kímélve így a felhasználókat az egyéni digitalizálás-konverzió maceráitól. A többi gyártó is kezesi a túlélés eme zálogának lehetőségeit, valószínűleg nem a technológia, hanem az érdekek és árak összehangolása lesz majd ebben a projektben a legnagyobb falat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.