Hirdetés

4 GHz-es memóriák hamarosan?!



|

Technológiai áttörést értek el a GDDR 4 memóriák gyártásában!

Hirdetés

A Samsung módosított specifikációra épülő GDDR 4 típusú modulokat mutatott be, mely 40 százalékkal nagyobb teljesítményre képest, mint az eredeti változat -- azonban többet is fogyaszt. Az új 512 megabites GDDR 4 memórialapka 80 nanométeres gyártástechnológiával készül, működési feszültsége pedig 1,4 - 2,1 Volt -- szemben az előző generáció 1,9 voltos maximális feszültségével. A lapka 4 gigahertzes órajelre képes 2 voltos feszültség mellett.

 

Egy négy megahertzes GDDR 4 memória sávszélessége másodpercenként 16 Gigabájt, ami a mai grafikus kártyákon található 256 bites memóriavezérlővel 128 gigabájtra növelhető -- ez kétszerese, mint amire az X1950XTX jelenleg képes. A sávszélesség természetesen tovább növelhető 512 bites vezérlő használatával, ami már háromszor gyorsabb átvitelt tesz lehetővé, mint amire a jelenlegi leggyorsabb grafikus kártya (NVidia GeForce 8800 GTX) képes.

 

Az új specifikációjú Samsung modul megjelenése alaposan átszervezte az eredeti útitervet, mely szerint a GDDR 4 órajele ebben az évben egészen 2,8 gigahertzig skálázódott volna, míg csak a 2008-ban megjelenő GDDR 5 lett volna képes ennél gyorsabb működésre. Ugyanakkor már számítani lehetett a technológiai áttörésre, hiszen a Samsung által gyártott GDDR 4 már a tavalyi évben elérte a 3,2 gigahertzes órajelet.

 

A Samsung először 2006. februárjában érte el az imént említett 3,2 gigahertzes órajelet, azonban a júliusban kezdődő sorozatgyártásba már csak 2,4 gigahertzre alkalmas modulok kerültek -- ennek ellenére még egyetlen grafikus kártya sincs a piacon, ami képes lenne ekkora órajelre. A lassítás oka a nyomtatott áramkörök behatárolt képességeiben keresendő. Mindezen okoknál fogva egyelőre nem számíthatunk az új modulok gyors megjelenésére, hiszen még az előző generáció képességeit sem sikerült teljes mértékben kiaknázni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.