Hirdetés

5 hiba, amitől gyorsabban merül egy DSLR fényképező|

Megmutatjuk mikre kell figyelni egy tükörreflexes gép üzemideje érdekében.

Hirdetés

A létező legrosszabb forgatókönyv, amikor a csoportképhez mindenki beállt, majd váratlanul az akkumulátor lemerül a fényképezőben. Ugyanez persze előfordulhat egy olyan képnél is, amire órák óta várunk a természetben, például egy madár miatt. 

Hirdetés

A pótakku zsebben tartása mellett van még néhány dolog, amivel ez elkerülhető. Az akku üzemideje például megnyújtható, ha nem követünk el olyan hibákat, amelyek gyorsítják annak a lemerülését. Ezekből a hibákból mutatunk meg most néhányat. 

 

Az LCD-kijelzőt használod

A kereső helyett az LCD-képernyőt használni nem annyira takarékos dolog, és jelen esetben gyorsabban eljutunk az akku lemerüléséhez. Ez persze nem túl meglepő, elvégre az előnézet mellett a későbbi böngészéshez és alapvető szerkesztéshez is ezt használjuk. 

 

Kényelmes itt ellenőrizni a képeket

 

Aki a módok beállítása miatt aggódik, annak megnyugtató lehet, hogy a tükörreflexes gépeken olyan forgókapcsoló van, amellyel könnyű a módok között váltani. Aki mégsem tud elszakadni a hátsó kijelzőtől, annak legalább a fotózás utáni böngészés idejét és a fényerőt ajánlott mérsékelni. 

 

Túl sok zoom

Vannak helyzetek, amikor egy bizonyos pontból sehogyan sem lehet jó fotót készíteni. A fotózásban ugyanakkor csak akkor érdemes zoomolást bevetni, ha nem tudunk közelebb jutni egy tárgyhoz. Ha erre van lehetőségünk, akkor jobban járunk így, mint zoomolva. Nem csak a kép lesz szebb, de legalább az akku is tovább bírja egy picit. 

Mivel a lencséket egy motor mozgatja, ezért minden egyes zoomolásnál energiát használunk. Ahol a zoomgyűrű kézzel állítható, ott persze nem kell ilyen dolog miatt aggódni. 

 

Sosem jó, ha lemerül

 

Folyamatos autofókusz

Egy tárgyat fókuszban tartani nem mindig olyan nehéz, mint azt elsőre gondolnánk. Az állandó autofókusszal az a baj, hogy mivel apró motorok irányítják, ezért energiát használ. Próbáljuk meg kizárólag akciófelvételek és sportok közben alkalmazni, a portrékhoz és a tájfotókhoz nem lesz rá szükség. Ez utóbbiaknál elég az egyszeri autofókusz is. 

 

A kioldógomb

Nagyon sokan szeretnek élni azzal a lehetőséggel, hogy a kioldógombot csak félig nyomják be a képek készítése előtt, és megvárják, amíg külön fókuszál a fényképező a tárgyra a fotó elkészítése előtt. Azonban minden ilyen mozdulatnál a lencsék visszaállnak és újrafókuszálnak, ami megint a motorok és az energia használatával jár. 

Aki mindig az LCD-kijelzőt használja, állandó folyamatos autofókusszal és félig szereti lenyomni a kioldógombot, az valamelyik szokásának a leépítésével akár jelentősebb mértékben is hozzájárulhat ahhoz, hogy ne kelljen annyit tölteni az akkut. 

 

A fontosabb értékek

 

Automatikus vaku bekapcsolva

Egy otthoni partin vagy valahol éjszaka nem mindig lehet jobb képet összehozni az ISO-beállítások módosításával. Ilyenkor az automatikus vaku használata segíthet, nap közben azonban teljesen felesleges. Azonban még napsütéses időben is előfordulhat, hogy például egy nagy, belógó faág beárnyékolja a szenzort, és a gépünk a vakut is villantja. A legjobb, ha napközben kikapcsoljuk ezt a funkciót. 

 

Nektek milyen fényképezőtök van most? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.