Hirdetés

5 idegesítő hardverhiba, ami kijavítható

|

Néha a legkisebb hardverhibák a legidegesítőbbek. Mi ezektől kapunk frászt azonnal.

Hirdetés

Nagyon-nagyon idegesítő tud lenni, amikor egy drága, egyébként tökéletes gépnél vagy komponensnél egy-egy apróság egyszerűen elromlik, letörik, elhajlik. Ez szokásosan egy apró műanyagpöcök, egy csavar vagy valami hasonló, de a lényeg, hogy olyan központi szerepet tölt be, ami miatt az egész gép használhatatlan, de legalábbis sokkal rosszabb, hangosabb lesz. Mutatunk néhány példát az igazán bosszantó hibákra, és azt is megmutatjuk, hogyan lehet kijavítani őket.


Elhajlott CPU-láb

Az AMD még mindig „lábas” processzorokat készít, vagyis az alaplapra rögzített foglalat strapabíró, nehéz kárt tenni benne véletlenségből, azonban a processzorok alján sok száz láb sorakozik. Amint ebből egy is elhajol, a CPU nem illeszkedik a foglalatba. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha erőltetjük, kézzel esünk neki. Ehelyett használjunk sniccert, bankkártyát, csipeszt és ehhez hasonlót, hogy „összefésüljük” és katonás sorrendbe állítsuk a lábakat. Nagyon vigyázzunk a hajlítgatással, mert túl sokat nem bírnak.


Kusza foglalat

Az Intelnél éppen fordított helyzet, itt a CPU alja (leszámítva az SMD alkatrészeket középen) sima, érintkezőket találunk a lábak helyett, a foglalat azonban tömve van apró érintkezőkkel. Ezeknek egyik része erre, másik része arra áll, és ha beleakad az ujjunk vagy szerelésnél a CPU lába, esetleg úgy szállítjuk, hogy nincsen rajta a védősapka, bizony összekuszálódnak az érintkezők. Ilyenkor is meg lehet menteni a helyzetet, méghozzá úgy, hogy csipesszel óvatosan helyére rakjuk az elhajolt érintkezőket és a szomszédos lábakkal megegyező irányba fésüljük. Óvatosan és kitartóan kell „fésülni” és akkor meg is lesz az eredmény.


Letört PCIe kártyarögzítő

Hirdetés

A leghosszabb, ×16-os PCI Express foglalatba videokártyát helyezünk az esetek 99,99%-ában, amelyek nagyok és nehezek. A gyártók éppen ezért a foglalat végére egy apró rögzítő csapot is betesznek, amely a kártya csatlakozóját rögzíti, és nem engedi a kártyát teljesen kiesni a foglalatból.


A megoldás logikusnak tűnik, de a nagyméretű VGA-k szerelésénél külön gondot jelent ezt a kis rögzítőt is hátrabuktatni. Nem egy olyan PC-vel találkoztunk már, ahol a tulaj hamar ideges lett, vagy csak nem figyelt eléggé (nem is látni ezt a kis csapot), és egyszerűen letörte. És hogy mi a megoldás? Nem sok, figyeljünk oda és csavarral mindig rögzítsük a kártyákat. Amennyiben több PCIe ×16 foglalat van a lapunkon és a rögzítő kipattintható, próbáljuk meg egy másik, nem használt foglalatról áthelyezni a rögzítő csapot.


Átszakadt furat a házon

A kártyarögzítést egyetlen dolog hiúsíthatja meg: ha a vékony fémház furata átszakad. Sajnos az olcsóbb házaknál ez hétköznapi, olyannyira, hogy nem egyszer futottunk abba a hibába, hogy már a frissen kicsomagolt házon is volt pár furat, amely gyárilag rossz volt. Ilyenkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyszerűen nem rögzítjük a kártyát vagy egyéb komponenst. Sokan úgy oldják meg a problémát, hogy egy vastagabb csavart használnak, és azzal rögzítik a kártyát. Ennél stabilabb, ha inkább átmenő fémcsavart használunk egy anyacsavarral a másik végen – ez stabilan rögzíti a komponensünket.


Törött LAN-csatlakozó

Hirdetés

Ülsz a gép előtt és csak szidod a netszolgáltatódat vagy a routered gyártóját, esetleg felváltva a kettőt, amiért „elment a net”? Lehet, hogy nem is ez a gond, hanem a LAN-csatlakozóról letört a rögzítő klipsz és ezért kicsúszott pár millimétert a dugasz. A megoldás egészen egyszerű: egy új RJ45-ös dugót kell rákrimpelni. Amilyen egyszerűen hangzik, olyan nehéz ezt sokaknak kiviteleznie, mert egyszerűen nincsen hozzá fogójuk és üres RJ45-ös csatlakozójuk sem.
A MacGyver-megoldáshoz ellenben csak két kábelkötegelő kell, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy beférjenek a LAN-csatlakozó rögzítő helyére. Az egyik kábelkötegelő fejét vágjuk le vékonyra, a másik kötegelővel rögzítsük az RJ45 dugóhoz nagyon közel a kábelre, majd úgy hajlítsuk, hogy méretben éppen a rögzítő helyre pattanjon be.


(Nyitókép: Robert Couse-Baker)

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.