Hirdetés

8000 órányi magyar műsor az interneten



|

Immár élesben működik a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) internetes elérhetősége. Az első nyilvános NAVA-pontot a Jövő Háza Kiállításon tekintheti meg a nagyközönség.

Hirdetés

A NAVA közvetlenül rögzíti, tartalmilag feldolgozza, digitálisan tárolja a közszolgálati és az országos terjesztésű, földi sugárzású kereskedelmi adók magyar gyártású műsorait. Az eddig rögzített több mint 8000 órányi műsor szabadon kereshető és elérhető az interneten.



A NAVA rendszerében megtalálható sok egyéb mellett 100 olyan – 1942 és 1986 között készült – klasszikus magyar játékfilm is, mint az Emberek a havason (1942), Valahol Európában (1947), Ének a búzamezőkről (1947), Ludas Matyi (1949, az első magyar színes film), Állami Áruház (1952), Hannibál tanár úr (1956), Szindbád (1971), Régi idők focija (1973), Amerikai anzix (1975), Megáll az idő (1981), Mefisztó (1981) stb., és majd 600, világháború előtti filmhíradó is.

NAVA keresés: Körhinta

A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Ilyen kötelespéldány műsorarchívum eddig Magyarországon nem létezett. A NAVA különlegessége az, hogy – Európában elsőként – gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül. Ezen kívül segítséget nyújt a helyi műsorszolgáltatók archívumainak feldolgozásához.



A NAVA további célja a teljes magyar filmvagyon elektronikus rögzítése és online elérhetővé tétele, így a futó műsorok rögzítése mellet természetesen az archívumok digitalizálása is folyik. Idén mintegy 13 ezer órányi hírműsor kerül digitalizálásra a Magyar Televízió archívumából, a későbbiekben a teljes MTV archívum feldolgozásra kerül.



A NAVA katalógusa az interneten bárki számára szabadon hozzáférhető, azonban a médiatartalom megtekintésére csak a NAVA zárt hálózatát alkotó NAVA-pontokban van lehetőség. A szerzői jogról szóló törvény értelmében NAVA-pontokká válhatnak nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak, iskolai oktatás célját szolgáló intézmények, múzeumi intézmények, levéltárak, valamint kép- és hangarchívumok. A NAVA honlapján bármely, a törvénynek megfelelő és széles sávú interneteléréssel rendelkező intézmény jelentkezhet NAVA-pont regisztráció céljából. Jelenleg mintegy 30 nyilvános NAVA-pont van az országban, de ez a szám az év végéig várhatóan 100 fölé emelkedik. A NAVA-honlapon bemutatóképp néhány régi filmhíradó érhető el, várhatólag a teljesen szabadon elérhető műsorok száma is növekedni fog a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.