Hirdetés

A barebone-ok vonzereje



|

Kicsik, nem mindig a leggyorsabbak, néhány közülük drága, mégis vonzó kis masinák. A mini barebone PC-k előnyei között te is találsz kedvedre valót, ha pedig jól keresel, az ár is megfelelő lesz.

Hirdetés

Notebook-asztali PC - ez a két változat ismert a legtöbb felhasználónál, pedig a kettő közt még van pár lépcsőfok. A mini barebone gépek ugyan asztali PC-k, de nagyon kicsik, keveset fogyasztanak és nem feltétlenül drágák. Ha ügyesen választunk, jobban is kijöhetünk, mint egy all in one PC-vel, vagy mondjuk egy belépő asztali konfigurációval. Néhány vitathatatlan előnyét gyűjtöttük össze a barebone gépeknek, ami miatt érdemes lehet megfontolni egy ilyen gépet mindennapos használatra.

Hirdetés


A méret a lényeg

Ez esetben azonban éppen fordítottan: minél kisebb a gép, annál jobb. Egy barebone PC ma már 10×10×3 cm-en is elfér, és ez a méret ideális arra, hogy például monitorunk hátuljára szereljük. Miért is jó ez? Mert így az általunk választott monitorral építhetünk igen olcsón komplett All in One gépet, ami ráadásul még bővíthető is. Ha 5 cm-es magasságot is megengedünk, már olyan modellek közül válogathatunk, amelyekbe extra, 2,5 colos HDD-t/SSD-t is szerelhetünk, így tárhelygondjaink sem lesznek.


Lehet nagyon erős vagy igazán olcsó

A barebone-ok piaca 30-40 ezer forintnál indul és 300 ezer forint körül tetőzik. A barebone jelentése itt, hogy memóriát és adattárolót kell nekünk beszerelnünk, a többi már eleve adott. Az Intel NUC-féle (Next Unit of Computing) gépeknél kivétel nélkül mobil komponensekkel fogunk találkozni - csak ezek férnek el ilyen kicsi helyen. A melegedésre is gondolni kell, ezért az erősebb, Core i7-es gépek egészen biztosan nagyobb hűtést kapnak.

Ha olcsón és gyorsan szeretnénk a gépépítést megoldani, ideális lehet egy ilyen gép. 40 ezer forintért négymagos, új generációs Celeron vagy Pentium SoC-vel készre szerelt gépet kapunk táppal, csatlakozókkal, Wi-Fi modullal és VESA szerelési anyagokkal. Ebbe kb. 5-10 ezer forintért kell még memória és 13-25 ezer forintért egy 120-256 GB-os SSD. A kis gép így minden általános feladatra kellően gyors lesz.


Nincsen vesződség, a fejlesztés sem lehetetlen

Mini barebone-nál a szerelés kb. 5 percet vesz igénybe, ami kb. 3-4 csavarozást jelent és máris üzemkész a gépünk. Nem kell kábelekkel vesződni, CPU-t beszerelni, csatlakozókat bekötni stb.


Ha pedig már megy a gép, a fogyasztás valahol 5-10 Watt körül lesz, sőt, teljes terhelésnél sem kúszik 20 Watt fölé. A legjobb, hog a zajtól sem kell tartanunk - szinte végig néma csendben fog dolgozni minigépünk. Mindehhez még a fejlesztés lehetősége is megmarad. Az általunk választott RAM-ot és SSD-t bármikor leválthatjuk jobbra, lecserélhetjük a Wi-Fi vezérlőt, ha pedig all in one-ként használjuk, a monitorcsere is egyszerű.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.