Hirdetés

A Blu-ray csatát nyert



|

A Nielsen piackutató cég adatai szerint a Blu-ray lemezek eladásai első ízben győzték le a konkurens HD DVD formátumot. Ezt a két oldal képviselői természetesen különbözőképpen magyarázzák.

Hirdetés

A február 18-i héten minden 100 eladott Blu-ray lemezre 98,71 megvásárolt HD DVD korong jutott. Az eredmény várható volt, hiszen az előző hetekben a Blu-ray folyamatosan „jött fel", egyre jobban megközelítette a konkurens formátum eladásait.


Az elemzők ezt a trendet a Blu-ray lejátszóval felszerelt Playstation 3 játékkonzol egyre szélesebb elterjedésével magyarázzák. Többek között ennek is köszönhető, hogy körülbelül ötször annyi Blu-ray lejátszó van forgalomban, mint HD DVD. Ennek fényében azonban igen érdekesek az eladási adatok és ez az, amit a HD DVD formátum képviselői is kiemelnek.


„Ha ötször annyi Blu-ray lejátszó van forgalomban, mint HD DVD akkor jogos a felvetés, hogy miért nem ötször annyi Blu-ray film fogy és miért közel azonosak a két formátum eladásai?" - teszi fel a jogos kérdést Ken Graffeo a Universal stúdió HD DVD-kkel foglalkozó vezetője. Így igaz, a HD DVD lejátszók úgy nevezett attach rate-je (azaz egy készülékhez eladott filmek száma), ötször annyi, mint a Blu-ray esetében. Érdemes megemlíteni azt is, hogy ha mindkét újgenerációs formátum eladásait összesítjük, akkor a lista első helyén a Batman: Kezdődik című film szerepel, amelyik csak HD DVD-n kapható. A képzeletbeli dobogó második fokán a Superman visszatér található, amely elérhető mindkét formátumban, de ebből is több fogy HD DVD lemezen, mint Blu-ray-en.

 

batrman.jpg

 


A konkurens formátum mögött álló Sony képviselői másképpen látják a helyzetet. Szerintük a Blu-ray eladások előretörése várható volt, hiszen több film elérhető rá, egyre jobban terjed a Playstation 3, ráadásul technológiailag fejlettebb is, mint a HD DVD. Ehhez tartozik még az az adat is, hogy az idén eddig körülbelül kétszer annyi film jelent meg Blu-ray formátumban, mint HD DVD lemezeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.