Hirdetés

A fél világ számítógépei: Dell gyárlátogatás



|

A DELL lengyelországi gyárában jártunk, ahol a Európa, Ázsia és Közel-Kelet asztali gépeit és szervereit gyártják.

Hirdetés

Amennyiben az asztalunk alatt, vagy éppen a cégünk szervertermében DELL márkájú számítógép dübörög, azt biztosan a Lodzban található összeszerelő üzemben készítették. A vállalat hazai képviseletének jóvoltából megnézhettük pontosan miként zajlik a munkafolyamat.
Megérkezésünkkor egy bemutatóterembe léptünk be, ahol a DELL legfontosabb termékeit helyezték el. Itt a legújabb noteszgépek mellett az Alienware asztali gépek, valamint a teljes vállalati termékpaletta is megtalálható. Már ekkor megtudhattuk az egyik legfontosabb információt – a lodzi üzem csak az asztali gépeket és a szervereket szereli össze, a hordozható gépeket továbbra is Kínában gyártják.


A 2006-ban nyílt létesítmény nagyon fontos volt a város, és a gyártó számára is. Lodz Lengyelország egyik legnagyobb ipari városa, így igen egyszerűen tudtak rövid idő alatt sok embert toborozni, főleg az akkori magas munkanélküliségi aránynak hála. A nyitás előtti felvételeken a szükséges létszám sokszorosa jelent meg, ami bebizonyította, hogy Lodz jó helyszín. A pontos telek kiválasztása is igen szigorú preferenciák alapján történt meg – fontos volt, hogy legyen közel repülőtér és főbb autós útvonal, de a belvárosból is hamar el lehessen jutni oda.


Az egyik legnagyobb


A folyamatosan növekedő üzem eredetileg notebook összeszereléssel is foglalkozott, de később ezt leszűkítették a vállalati termékek, illetve az asztali számítógépek gyártására – ezeket viszont a teljes EMEA régiónak a lodzi üzem készíti. A mai napig már több mint 23 millió kész eszközt sikerült összeszerelni. Azért csak összeszerelni, mert konkrét gyártás nem történik az üzemben – a gépekhez szükséges alkatrészeket (ház, alaplap, stb...) Távol-Keleten készítik. Az ilyen jelegű üzemek közül a lodzi az egyik legnagyobb a világon, ráadásul a tervek szerint az elkövetkezendő években tovább bővül. Már az eredeti tervekben is szerepelt a terjeszkedési lehetőség, hisz a szükséges telek és az infrastruktúra adott.


Az épületben egy adatközpont is található, ami a gyárat szolgálja ki. A terem mérete ellenére csak kb. a fele van kihasználva, ráadásul az aktív gépek 2006 óta nem is nagyon változtak. Saját backup-áramelláttással is rendelkezik a központ, így ha a város által nyújtott szolgáltatás akadozik vagy leáll, akkor sincs probléma.


Az épület adottságai miatt a munkamenet is nagyon érdekes. Az üzemnek nincs saját raktára – a termékekhez szükséges beérkező alkatrészeket azonnal be kell szerelni, majd a kész gépeket azonnal csomagolni, és kamionra pakolni. Ez azt jelenti, hogy a soron sehol nem lehet egy percet sem késlekedni, mivel ekkor előttük és mögöttük is megáll a munka, nem tudnak új alkatrészeket behozni, nem tudnak a kész gépekkel a kamionok elindulni. Pontosan ezért nagyon szigorú és precíz szervezés kell.

 


Módszerek


Egy számítógépet két fajta módon tudnak az üzemben összerakni – sorosan és párhuzamosan. Egy-egy típust attól függően szerveznek valamelyik módszerre, hogy az milyen jellegű, vagy éppen mekkora volumenről van szó. A gépek teljesen egyedi rendelésűek – ha valaki csak 20 gépet kér, azt párhuzamos módszerrel rakják össze, vagyis 1-1 munkaállomás a teljes szerelést elvégzi. 5000 gép esetén ez nyilván nem hatékony, ott 1-1 teljes sort beáldoznak, ahol a dolgozók 1-2 lépést végeznek el, de azt nagy mennyiségen. Az legmegdöbbentőbb adat egy átlagos asztali PC összeszerelési ideje – alig 3 perc alatt teljesen a nulláról elkészül a gép.
Az üzem nagyon figyel a megfelelő minőségre. Amellett, hogy minden lépésben ellenőrzik az előzőt, véletlenszerűen egy automatizált rendszer kiszed a dobozolós sorból 1-1 gépet, amiket aztán kibontanak, megvizsgálnak, bekapcsolnak, letesztelnek. Ennek köszönhetően a hibás gépek aránya nagyon alacsony, szinte nem is mérhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.