Hirdetés

A HTPC vajon mi?



|

A házi mozi PC-k szinte teljesen eltűntek, pedig az alapötlet jó és néhány éve hatalmas jövőt jósoltak nekik. Hol tart most ez a PC-irány és mi lehet helyette?

Hirdetés

A PC-k rengeteget fejlődtek az elmúlt évtizedben, így ma már nem holmi ronda, szürke/bézs dobozok az asztal alatt, hanem egészen kicsi, csendes, mégis erős és gyors, mindenre kapható masinák. A méretcsökkenés, valamint a jobb dizájn a HTPC malmára hajtotta a vizet, mégsem terjedt el ez a fajta számítógép.


Hirdetés


Mindenre jó

Ahogy a digitális tartalom minősége fejlődött, a konzolok egyre többre lettek képesek és az adathordozók mellett megjelent a streaming is, úgy kapcsoltunk rá egyre több, újabb eszközt tévénkre. A HDMI-nek köszönhetően ma már jó minőségű képet kapunk szinte bármilyen eszközről, legyen az egy PC, konzol vagy akár mobil. A PC mégsem terjedt el úgy, mint nappaliba szánt PC, pedig egy egész ágazat igyekezett ezen. A PC hatalmas előnye a nappaliban is kamatoztatható, ráadásul a hátrányok nagyjából megszűntek. Például ma már egy gép kicsi, csendes, alig fogyaszt és távolról is kényelmesen irányítható - legyen az egy infrás távirányító vagy zsinórnélküli egér+billentyűzet.



Az előnyök között a legfontosabb a rugalmasság: egy PC-nél sohasem lesz olyan gondunk, hogy nincsen meg a megfelelő kodek, vagy az elavult app nem támogatja a frissített online szolgáltatást. A HTPC-n bármilyen programot telepíthetünk, ha pedig netes szolgáltatásról van szó, bármelyik böngészőt használhatjuk. Emellett tartalmainkat a fő gépünkről ide szinkronizálhatjuk, sőt, ha egy erősebb GPU is került a gépbe, hát játékra is kapható a HTPC. Utóbbihoz kényelmes kezelőfelületet is kapunk, plusz emellett központi fájltárolóként, letöltő állomásként, szerverként is bevethetjük a tévé mellé helyezett gépet.


Ellenségek

A HTPC legnagyobb ellensége az ára. Egy jól megépített, erős, de kicsi és halk, takarékos HTPC nem két fillér, pláne akkor, ha játékra is szeretnénk bevetni. Ehhez még hozzá kell venni a beállítási folyamatot, ami szintén nem olyan szimpla, mint egy dedikált streaming egység vagy konzol esetében.



És itt el is érkeztünk az ár melletti második legerősebb ellenérvhez, ami miatt ma nincsen HTPC minden háztartásban. Ez nem más, mint a konkurencia. Régen egy lejátszó még nem sok minden másra volt alkalmas, a NAS is csak fájltároló volt és a konzolon is csak játszani lehetett. Ma már komplett digitális központ lehet egy fejlett játékkonzol, a legtöbb tévében is ott van némi multimédiás képesség, a streaming eszközök rengeteg lehetőséget biztosítanak kényelmes elérhetőséggel és már a NAS-okra is került HDMI-kimenet, valamint multimédiás keretfelület.


A HTPC így megmarad egy szűk, PC-s réteg játékszere. Ha még lehet hinni abban, hogy a SteamOS megerősödik, talán lesz még miről beszélnünk a jövőben, de ez várhatóan nem holnap lesz. Ha valaki mégis veszi a fáradtságot és belevág, garantáljuk, hogy a végén egy nagyon jól használható, garantáltan rugalmas és mindenre képes gépe lesz a tévére kapcsolva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.