Hirdetés

A jövőben nem lehet majd processzort cserélni a PC-kben?



|

2015-től az Intel központi egységek állítólag nagyrészt bele lesznek forrasztva az alaplapokba.

Hirdetés

Kissé aggasztó pletykát indított útjára a PC Watch, ugyanis a japán portál belsős forrásai szerint az Intel jelenlegi ütemterve alapján a 2014-ben megjelenő Haswell lesz a vállalat utolsó, teljesen LGA tokozású processzorcsaládja. 2015-től kezdve a gyártó hétköznapi fogyasztóknak szánt központi egységei elméletileg az alaplapokba forrasztva kerülhetnek majd a boltok polcaira, viszont a felső kategóriás, továbbá a szerverekbe szánt termékeket állítólag egyelőre nem érinti majd a változtatás.


A híresztelés tulajdonképpen nem annyira meglepő, hiszen az AMD-vel megegyező módon az utóbbi években az Intel mérnökei is egyre több, tradicionálisan az alaplapi lapkakészletben elhelyezett vezérlőt integráltak a központi egységeikbe, ezen trend pedig a jövőben is meghatározó lesz. Hamarosan a processzorok lényegében System-On-Chipekké válnak, magukra az alaplapokra nagyrészt csupán a portok és sínek miatt lesz szükség, így tulajdonképpen nem sok értelme van már külön kezelni a két komponenst.


Ettől függetlenül az alsó- és középkategóriás processzorok alaplapokba való forrasztása a PC-jüket maguk összeállítók számára a lehetséges árcsökkenés ellenére nem feltétlenül örömteli fejlemény, hiszen így szűkülhet a komponensek összeválogatásakor a mozgásterük, továbbá nehezebbé válhat a hardvereik apránkénti cseréje.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.