Hirdetés

A Google Glass legnagyobb kihívói



|

A Google Glass most egy időre visszavonul, de a legnagyobb kihívók már megjelentek a piacon.

Hirdetés

A Google Glass megjelenését követően két tábor dolgozott erőteljesen egymás ellen. Az egyik oldalon a technológia abszolút támogatói álltak, akik mindent megtettek azért, hogy a legtöbbet hozzák ki a szemüvegből, a másikon pedig a "ludditák", akik azért küzdöttek, hogy a szemüveget kitiltsák a mozikból, szórakozóhelyekről és egyéb közösségi terekből. 

Hirdetés

A szemüveg alapjában véve egyelőre sikeresnek tekinthető, de még közel sem annyira, hogy gazdaságilag is megérje folytatni a projektet, hiszen az eladások csak a töredékét teszik ki a fejlesztési költségeknek. Az AR-szemüvegek (augmented reality, kiterjesztett valósg) jövője egyelőre elég zsákbamacska. Néhány éve mindenki a 3D tévéktől várta a megváltást, és nem lett belőle semmi, jelen esetben is könnyen előfordulhat, hogy egy idő után zátonyra fut majd a dolog. A Google Glass most egy időre lekerül a boltok polcairól, hogy a mérnökök nyugodtan dolgozhassanak a hardveres és szoftveres újításokon, de két kihívó már meg is jelent a piacon, akik ez idő alatt teret nyerhetnek.

 

 

Vuzix

A Google Glass egy gyakorlatilag félkész kütyü volt, amit 1500 dolláros áron (410 ezer forint) szerezhetett be az ember, így a felhasználói bázis nem igazán volt széleskörű. A keresőóriás persze mindent megtett annak érdekében, hogy minél szélesebb körben kipróbálja a technológiát, így sebészek, tűzoltók, tanárok és számos egyéb területen dolgozó embernek volt lehetősége véleményt nyilvánítani a kütyüről. A háttérben persze több cég is gőzerővel dolgozott a saját megoldásain, amelyek közül egyre több látszik beérni.

 

 

Az egyik ilyen vállalat a Vuzix, akik az elmúlt hetekben kaptak egy nagyobbacska összeget a fejlesztések folytatására. A befektető az Intel, akik 25 millió dollárért szerezték meg a vállalat egyharmadát. Az Intelnél úgy gondolják, hogy a viselhető kütyük hatalmas teret biztosítanak majd a chipseteknek, így tovább bővíthetik a vevőkörüket. A vállalat vezetése biztos abban, hogy jól fog elsülni az üzlet, mi pedig csak drukkolni tudunk nekik.

 

 

Sony SmartEyeglass

Míg az Intel eszköze csak gyerekcipőben jár, a Sony már egy kész terméket mutatott be a januári CES-en. Az eszköz prototípusát már a 2014-es MWC-n is bemutatták, azóta azonban rengeteget fejlődött a dolog. A várhatóan márciusban megjelenő szemüveg mellé egy új kütyüt is kivittek a Las Vegas-i expóra, amely gyakorlatilag bármilyen szemüvegből képes okos-szemüveget varázsolni.

 

 

A SmartEyeglass koránt sem olyan elegáns, mint a Google Glass, sokkal inkább hasonlít egy méretes 3D szemüvegre. A készülék az Androidos eszközünkről vetít a szemüveg lencséjére, a zöldes fénynek és a technikai megvalósításnak köszönhetően pedig az egész leginkább a vadászpilóták sisakjában megjelenő információkra hasonlít, csak itt a rakéták helyett az emailjeinket látjuk. A Bluetooth és Wi-Fi támogatással rendelkező eszközben egy arcfelismerő is helyet kapott, így többet nem kell majd izgulnunk amiatt, hogy elfelejtjük valaki nevét.

 

 

A Google Glass-szel ellentétben a vezérlés itt nem a szemüvegen, hanem egy különálló távirányítón kapott helyet. A szemüveg hangvezérléssel is irányítható, a végleges modell pedig a szemmozgást is követi majd, így könnyedén lapozhatunk a hosszabb dokumentumokban.

 

 

A szemüveg mellett bemutatták a SmartEyeglass Attach! névre hallgató eszközt is, amelyet egy hétköznapi szemüvegre felpattintva bármiből okos-szemüveget csinálhatunk. Ilyenkor a szemüveg jobb szélén jelennek meg az infók, csak úgy, mint a Google Glass esetében.

A szemüveg valószínűleg márciusban kerül majd a boltok polcaira, az árról azonban egyelőre semmit sem tudunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.