Hirdetés

A mechanikus merevlemezek alkonya



|

Elkészült a mozgó mechanikától mentes merevlemez!

Hirdetés

A számítástechikával és technológiákkal foglalkozó mérnökök sokáig keresték a mechanikus merevlemezek utódját, amely sebességben képes versenyre kelni a ma használatos forgó és mozgó alkatrészekkel operáló gyors, de sérülékeny merevlemezekkel. A NAND Flash technológiára épülő 1,8 hüvelykes notebookokba szánt SSD merevlemez kiváló bizonyítéka annak, hogy a mechanikus merevlemezeknek már létezik működő alternatívája, amely egyaránt gyors és megbízható.

 

A Flash memóriák élettartama köztudottan véges, ezért élettartamukat általában a memória írások számával szokták megadni. Ennek ellenére az új Sandisk SSD merevlemez megbízhatóságát a hagyományos módon, azaz a két meghibásodás között eltelt időtartammal jelzi a gyártó - amely mintegy kétmillió üzemóra.

 

Az SSD merevlemez teljesítménye minden tekintetben képes felvenni a versenyt a hagyományos típusokkal, sőt egyes területeken túl is tesz rajtuk. Az előzetes információk szerint a maximális átviteli sebesség másodpercenként 62 megabájt, amely megegyezik a ma kapható asztali merevlemezek átviteli képességeivel. A véletlenszerű olvasás egy 512 bájtos átvitel esetén másodpercenkét 7000 IOPS körül mozog, ami százszor gyorsabb, mint amire a jelenlegi mechanikus technológia képes. Az alacsony hozzáférési idő a Flash memóriák legnagyobb fegyvere: a Sandisk esetében ez 0,12 ezredmásodperc - egy notebook merevlemez hozzáférési ideje átlagosan 19 ezredmásodperc.

 

 

sandisk_ssd.jpg

 

A mérések szerint a Windows Vista egy notebook SSD merevlemezről mintegy 35 másodperc alatt kel életre, szemben a hagyományos merevlemez 55 másodpercével.

 

Az SSD merevlemez nem csak sebességével és megbízhatóságával járul hozzá a tárolástechnika fejlődéséhez, hanem roppant alacsony fogasztásával is. Az SSD merevlemez alapállapotban fele annyit sem fogyaszt, mint a ma kapható notebook merevlemezek.

 

A SanDisk-féle SSD merevlemez ára egyelőre igen borsos, az előrejelzések szerint az ilyen típusú meghajtóval szerelt notebookok ára mintegy 600 dollárral - 120 ezer forinttal - magasabb a hagyományos technológiával szerelt egységekkel szemben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.