Hirdetés

A Panasonic SD5 jelenleg a legkisebb teljes HD kamera



|

Három CCD érzékelővel dolgozik az 1920×1080 képpontos felbontású HDC-SD5 videokamera.

Hirdetés

Még elődjénél, a HDC-SD1-nél is kisebb méretben sikerült minőségi HD video rögzítést megvalósítania a Panasonic mérnökeinek. Az igen tenyérbe illő méretű kis készülék elődjéhez képest annyiban jelent előrelépést, hogy nem 1440×1080, hanem teljes, 1920×1080 képpontból álló felvételeket készít. Mivel ez megegyezik a legújabb HD televíziók felbontásával, ezért a kép átméretezés nélkül, azaz képpont helyesen játszható vissza. Ez a modell is SD és SDHC memóriakártyára dolgozik, de már nem csak nagy felbontású AVCHD tömörítéssel, hanem igény szerint standard, DVD készítéshez való felbontásban is, MPEG-2 kódolással. Ez a kamera lebutításának tűnhet, azonban aki próbált már nagy felbontású videót szerkeszteni, az tudja, hogy milyen időigényes tud lenni, a DVD és MPEG-2 pedig már egyetlen mai gépnek sem probléma.

 

 

panasonic_sd5.jpg

 

Javít a tömörítés minőségén, hogy az AVCHD-ben alkalmazott MPEG-4 videotömörítés (H.264) High Profile változatát használja a készülék és tovább javították a zajszűrést is. A Panasonic dublini bemutatóján hosszan kipróbálhattunk ugyan tesztpéldányokat, ám ezek csak megjelenés előtti darabok, így véglegeset nem mondhatunk még a képminőségről. Az, hogy az HDC-SD5-ben az elődnél kisebb, csupán 1/6 hüvelykes, de ugyanúgy 560 ezer képpontos CCD érzékelőket alkalmaznak némi aggodalomra ad okot, hiszen nagyobb a várható zaj mértéke, ugyanakkor az előállítandó képfelbontás is nőtt. A gyakorlatban mégsem tapasztaltunk lényegesen több zajt vagy részletek eltűnését.

 

 

panasonic_sd5_2.jpg

 

panasonic_dvdwriter_.jpg
Néhány további újítás erősíti az SD5-öt. Javítottak az optikai képstabilizátoron, ami az előző modellben is szépen működött - igaz, ezúttal csak 10-szeres és nem 12-szeres optikai zoom-ot kell korrigálnia. Megjelent a Pre-Rec funkció, a készülék a felvétel gonb lenyomása előtt is folyamatosan rögzít egy 3 másodperces pufferbe, amit beilleszt a felvétel elé. Ez a három másodperces idő-visszalépés pont elég arra, hogy a legtöbb váratlan és érdekes eseményről ne maradjunk le. Az intelligens kontraszt vezérlés funkció jobb képeket ígér, automatikusan a megvilágításhoz igazítva az expozíciót, hogy ne legyenek túlvilágított területek és árnyékban kivehetetlen arcok. Széles vásznú lett a 300000 képpontos LCD kijelző és az extra fényerő funkción is javítottak, napsütésben is megállja a helyét. Közvetlenül ráköthető a Panasonic hordozható DVD írója a kamerára így pécé nélkül megoldható a mentés.


Összességében egy hasznos funkciókkal felvértezett kamerát dob piacra a Panasonic, mely mindenképpen könnyebben használható lesz, mint az előd, kisebb és érezhetően hosszabb az akkumulátor üzemideje is. A képminőségről pedig több szót ejtünk a végleges termék tesztelése után.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.