Hirdetés

A PowerColor innovatív videokártyái a Computex-en



|

A PowerColor mindig is innovatív megoldásairól volt híres, és a Computex-re hozott újdonságaival sem okozott csalódást. Takarékos, integrált Lucid Hydra chipes, vízhűtéses, és tizenkét monitort kiszolgáló darabot is találunk a kínálatban.

Hirdetés

Az AMD kizárólagos partnere, az innovatív megoldásairól ismert PowerColor, korábbi ígéretéhez híven több nagyon érdekes, és igazán egyedi videokártyával érkezett a Computex kiállításra. Az ATI Radeon HD 5000-es sorozatán alapuló grafikus vezérlők között egyaránt találunk hely- vagy energiatakarékos darabokat, és igazi szörnyetegeket is. A HD 5750 GoGreen 20 %-kal fogyaszt kevesebbet, mint átlagos társai, a HD 5770 Low Profile Edition a HTPC-kbe is elhozza a DirectX 11 korszakot, a HD 5770 Evolution a világ első videokártyája, amelyre Lucid Hydra chipet integráltak, a HD 5770 Sniper NYÁK-ján pedig egy Bigfoot Killer2100-as profi hálózati vezérlő is helyet kapott. Az EK Water Blocks vízhűtővel felszerelt FC5870 V2, és a tizenkét monitor kiszolgálására is képes HD 5970 "12" teszi teljessé a PowerColor termékpalettáját, így szinte minden célcsoport megtalálhatja az igényeinek megfelelő kártyát.

 

Takarékos Radeonok

 

A Radeon HD 5750 GoGreen nevéből is sejthetően, egy környezetbarátnak kihirdetett grafikus gyorsító, bár ez egy erős középkategóriás kártya esetében nyilvánvalóan nem szó szerint értendő. Az újdonság mindenesetre 20 %-kal hatékonyabban, ennek megfelelően energiatakarékosabban képes üzemelni, mint a referencia HD 5750-esek. Az eredmény elérése érdekében egy újratervezett, optimálisabb energia-eloszlást lehetővé tevő NYÁK-ot alkalmaztak, a feszültség-szabályzást pedig egy Volterra gyártmányú high-end VRM-re bízták. A passzív hűtővel szerelt HD 5750 GoGreen más tekintetben a referenciához igazodik, így 720 árnyalóegységgel, 700 MHz-es magórajellel, és 1 GB-nyi, 4600 MHz-es effektív órajelű GDDR5 fedélzeti memóriával lehet számolni. A takarékos kártya 20 eurós felár ellenében már megvásárolható.

A PowerColor a HTPC-vel, vagy kis méretű számítógépházzal rendelkezők számára egy alacsony profilú, félmagas felépítésű HD 5770-et hozott Tajpejbe. A Radeon HD 5770 Low Profile Edition révén végre a HTPC-k világában is beköszönthet a DirectX 11 korszaka. A helytakarékos kártya az 5770-esek többségéhez hasonlóan 800 árnyalóegységet, 850 MHz-es magórajelet, 128 bites memóriabuszt, és 1 GB, 4800 MHz-en ketyegő GDDR5 memóriát tudhat magáénak, ám a CrossFireX támogatást lehetővé tevő chipet lehagyták a NYÁK-ról. A csatlakozók között megtaláljuk a DVI és a HDMI portokat, a hő elvezetéséért pedig az Arctic (korábban Arctic Cooling) kétventilátoros hűtője felel. Az ajánlott fogyasztói ár és a várható megjelenési dátum még nem ismert.

Hydrák és más szörnyek

 

A takarékosabb modellek mellett több izgalmas darab is sorakozik a PowerColor standján, köztük a Radeon HD 5770 Evolution videokártya, amelyre a világon elsőként került rá a Lucidlogix korábban csak alaplapokon előforduló Hydra chipje. A Lucid Hydra technológia lehetővé teszi, hogy eltérő gyártmányú és szériájú grafikus vezérlőket kössünk párba, egységes grafikus alrendszert hozva létre. A Hydra chip mellett egy teljesen új, két légkavarós hűtő került a kártyára, de ezeken túl egy átlagos HD 5770-nel van dolgunk, referencia órajelekkel, 1 GB-nyi GDDR5-ös memóriával, DVI, HDMI és DisplayPort csatlakozókkal. A HD 5770 Evolution a meghajtóprogrammal kapcsolatos nehézségek miatt egyelőre nem kerülhet forgalomba, de a gyártó ígérete szerint hamarosan minden problémára megtalálják a megoldást.

A Radeon HD 5770 Sniper az online multiplayer játékmódok kedvelőinek készült a professzionális hálózati kártyák szakértőjével, a Bigfoot Networks-el együttműködésben. A NYÁK-on helyet kapott a Bigfoot Killer2100-as hálózati vezérlője, amely a 400 MHz-es NPU-nak (network processing unit) és a 128 MB-nyi DDR2-es memóriának köszönhetően tejleskörű hardveres gyorsítást tesz lehetővé. Mindkét vezérlő különálló eszközként jelenik meg a rendszerben, ezért a meghajtóprogramok minden nehézség nélkül használhatóak. A HD 5770 Sniper júliusban jelenhet meg a boltok kínálatában, és nagyjából 30 euróval olcsóbban juthatunk hozzá a két kártyához, mint ha egyenként vásárolnánk meg őket.

Az FC5870 V2 jelű modell egy gyárilag túlhajtott Radeon HD 5870, az EK Water Blocks vízhűtő blokkjával felszerelve. A feszültség növelésével 950 MHz-es magórajelet értek el, de a gyártó szerint az 1 GHz-es szint is könnyedén átléphető, ha tovább szeretnénk hajtani a kártyát. A vízhűtéses monstrumért 80 euróval kell majd többet fizetni, mint egy alap HD 5870-ért, a piacra kerülés időpontja azonban még kérdéses.

A legfélelmetesebb darab kétségkívül a tizenkét monitor kiszolgálására is képes Radeon HD 5970 "12". A kártyán található hat darab aljzaton túl további hat port kapott helyet egy külön kártyán, amelyet az „anyakártya" alsó feléhez rögzítettek. A szörnyeteg három bővítőhelyet is elfoglal, de tizenkét monitor mellett bizonyára egy nagyobb számítógépháznak is helyet tudunk szorítani. Az otthoni felhasználók többségének, de még a legnagyobb játékrajongóknak sincs szükségük persze egy tucat kijelzőre, ám a professzionális felhasználók körében komoly igény mutatkozhat a megoldásra. A forgalomba kerülés lehetséges ideje és az ár még ismeretlen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.