Hirdetés

A Sun bemutatta UltraSparc IV+ processzorát



|

Hirdetés

"Ez cégünk első olyan CPU-ja, amely beágyazott másodszintű memória gyorsítótárat tartalmaz, s ez véleményünk szerint óriási teljesítménybeli fölényt eredményez. Hamarosan öt UltraSparc IV+ chippel szerelt Sun szerver lesz kapható, ezek a Sun Fire V490, V890, E2900, E4900 és E6900 modellek." - mondta Fred Kohout marketingigazgató.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenleg kapható UltraSparc IV chipes modellekkel azonos áron kaphatók a felújított, kétszeres teljesítménnyel rendelkező változatok is, amelyek egyébként a korábbi III-as generáció teljesítményénél ötször nagyobbra képesek. Ezt úgy érték el, hogy a másodszintű gyosítótárat is a chipbe helyezték és bevezettek egy harmadik szintű memóriát is. Előbbi kettő, utóbbi harminckettő megabájt mérettel rendelkezik.

Bár a tavaly októberi Őszi Processzor Fórumon azt hangoztatta a cég, hogy az UltraSparc IV+ az idei év közepén 1,8 GHz-es változatban kerül kereskedelmi forgalomba, ehhez képest némi késés és frekvenciacsökkentés mutatkozik. Kohout azonban megígérte, hogy a következő verzió már a korábban bejelentett órajelen fog üzemelni, ám annak megjelenési időpontjáról még nem tudott nyilatkozni. "Az órajel nem a legfontosabb tényező a teljesítmény szempontjából. Olyan frekvencián üzemelő termékeket dobunk piacra, amire vásárlóinknak jelenleg éppen szükségük van" - tette hozzá.

Ezek az első 90 nanométeres eljárással készülő chipek a cégnél, amelyeket egyébként a Texas Intruments Inc. (TI) gyárt a számukra. A méretcsökkenés által vált lehetőség például a másodszintű gyorsítótár beágyazására. Több cég és szervezet is teszteli már az új processzorokat, többek között a DaimlerChrysler AG, a Nortel Networks Corp., a Northrop Grumman Corp. vagy az Oregon állambeli egyetem. A bétatesztelés során a Sun Solaris 10 operációs rendszerén háromszor nagyobb teljesítményt értek el, mint a korábbi generációs processzorokkal szerelt és 9-es Solarisszal telepített rendszereken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.