Hirdetés

A tökéletes válságkezelő: Radeon HD4770



|

Gyors, halk, keveset fogyaszt, nem utolsó sorban pedig rendkívül olcsó. Válság idején kell ennél több?

Hirdetés

Nem akarjuk dicsérni az AMD ötleteit és üzletpolitikáját (ezt a HD4890 kapcsán már megtettük), de az új kártya minden várakozást felülmúl. Mikor, ha nem egy gazdasági válság idején jöhet jól egy olyan kártya, ami nemcsak olcsó, de az átlag felhasználó minden igényét kielégíti? A HD4770-et olcsóságából kifolyólag hívhatnánk akár „válságkezelő” grafikus kártyának is, hiszen 27 ezer forintért kapunk egy roppant kiváló hardvert, ami elegendő lesz mindazok számára, akik nem akarnak óriási (mondjuk 1980×1020-nál nagyobb) felbontású kijelzőkön játszani.

 

eah4770_card_k.jpg
 

 


Azt viszont végképp nem értjük, hogy az NVIDIA mit tesz, pontosabban szólva mit nem, hiszen látszólag ölbe tett kézzel nézik az ottani fejlesztők, ahogyan a Radeon HD4800 sorozat eladásai egyre csak növekednek, ezzel csökkentve az NVIDIA részesedését és nyereségét. Ráadásul az RV740-et (azaz a HD4770-et) nem is övezte akkora titoktartás, hogy ne tudtak volna rá felkészülni, habár a gyártó mostani aktivitását tekintve biztosan valamelyik régi kártya átcímkézésén és órajel-machináláson töri a fejét, hogy nulla fejlesztéssel a jelenleg használt nyersanyagokat felhasználva hozzon ki egy piaci ellenfelet – hiába, tényleg válság van.
Bár a HD4770 olcsó, valójában egy, eredetileg a HD4670 leváltására tervezett középkategóriás kártyáról van szó (pont arról a szegmensről, ami a gyártók számára a piaci részesedés és az eladások száma miatt a legfontosabb). Azért írjuk, hogy eredetileg, mert a kártya roppant erős lett. Teljesítményét tekintve még a HD4850-re is veszélyes, ami azért is számít komoly eredménynek, mert a HD4670 és a HD4850 között még ott a HD4830 is, amelyen az új kártya szintén simán átgázol.



Az RV740 mag természetesen nem teljesen új fejlesztés, hanem az RV770 egy visszafojtott és továbbfejlesztett változata. A 40 nanométeres gyártástechnológia következtében a mag és a kártya egyaránt kisebb, takarékosabb (körülbelül. 30 wattot sikerült spórolni) és hűvösebb lett.

 

4770_chart.png
 

 


A belső architektúra elméleti síkon nem változott, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a grafikus kártyáknál ismert számok változtak, azaz a memóriavezérlő sávszélességét kivéve (amely 256 bit helyett csak 128 bites) megegyezik a HD4830-cal. A HD4770 előnye a HD4830-hoz viszonyítva iszonyú magas mag- és GDDR5-ös memória-órajel, ebből pedig jelentős mértékben profitál az új vezérlő.

 

img_1910_k.jpg
 

 


Az új mag mellé új nyomatott áramkört is kellett tervezni, ami szerencsére kisebb, mint amit az utóbbi időben megszokhattunk, és csupán egyetlen tápcsatlakozó kapott helyet rajta. A viszonylag kis fogyasztás és modern gyártástechnológia végett a kártya hűtése nem lett túlbonyolítva, így nem foglal el helyet más kártyák elől (ha lehetséges, ne tegyünk közvetlenül a ventilátor mellé másik kártyát, különben jelentősen romlik a levegőellátás). Ráadásul ezen hardver hűtése sokkal hatékonyabb, mint a szintén egyetlen helyet elfoglaló, de gyulladásponton üzemelő gyári hűtő a HD4850-en.


 

  • Gigabyte MA-790FXT-UD5P
  • AMD Phenom II 955
  • 2 GB Kingston HyperX DDR3
  • 1×80GB Intel SATA SSD, 1×320GB WD SATA HDD
  • Tagan 2ForceII 1100W
  • BenQ E2200HDA

  • ASUS Radeon HD4770 512MB
  • Gigabyte GeForce 9800GT 1GB
  • Gainward GeForce GTS 250 2GB

 

  • Windows Vista 64-bit SP1 Integrated


 

4770_benc.png
 

 

 



Úgy tűnik, az AMD megpróbálja kihasználni a jelenlegi helyzetét és a rivális NVIDIA gyengeségét, hogy minden szegmensben az első legyen. Bár látszólag a gyártó attól sem riad vissza, hogy e cél eléréséhez még a régebbi termékek piaci helyét és az abból befolyó bevételeket is feláldozza, valójában a helyzet nem ennyire egyszerű. A gyártó ugyanis megtiltotta partnereinek, hogy gyárilag tuningolt vagy éppen jobb memóriával szerelt HD4770-eseket dobjanak piacra, ezzel ugyanis veszélyeztetik a gyorsabb kártyák – mint például a HD4850 – pozícióit és eladásait.

 

eah4770_box_k.jpg
 

 


A félelem a mérések szerint sem alaptalan, de ebből csak azt szűrhetjük le, hogy az RV740 köré épülő HD4770 nem csak nagyon, hanem túlságosan is erősre sikeredett. Úgy gondoljuk, hogy jelen pillanatban nincs jobb választás ennél a kártyánál, tehát mindenképpen érdemes beruházni rá (CrossFire esetén akár kettőre is), ha a legújabb játékcímeket jó teljesítménnyel szeretnénk futtatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.