Hirdetés

A Toshiba a holografikus tárolást választja



|

Hirdetés

A Toshiba már jó ideje érdeklődik a nagy áttörést ígérő technológia iránt, amit az is bizonyít, hogy jelen voltak az év elején megtartott első szakmai konferencián, és július elején jelentős befektetésre határozták el magukat. Az Optware oldalán megjelent közlemény szerint a vállalat japán bankokkal és befektetési cégekkel összefogva összesen 14 milliárd dollárral támogatta a vállalatot, és ezzel az Optware egyik legfőbb partnerévé lépett elő.

A cél meglehetősen jól ismert, ugyanis a szakemberek már decemberben három különböző holografikus adattároló kifejlesztésében állapodtak meg: ezek a 200 GB tárolókapacitású Holographic Versatile Disc (HVD), a 100 GB-nyi adat tárolására képes Read-only Holographic Versatile Disc (HVD) és a 30 GB-os Holographic Versatile Card (HVC). Ezenkívül létrehoznak majd egy speciális tárolót/házat a 100 GB-os HVD számára, melynek átmérője 12 cm, vagyis ugyanakkora, mint egy hagyományos CD- vagy DVD-lemez.

A HVD Szövetség megalapításakor azonban már 1 TB-os lemezekről, illetve 1 Gbps-os átviteli sebességet produkáló szabványról beszéltek, amely több mint negyvenszer lenne gyorsabb, mint a jelenleg használt DVD-k. Az ötlet nem új, hiszen a holografikus adattárolás megvalósítása már három évvel ezelőtt is téma volt, ám a megvalósításig - nem beszélve a piacra dobásról - eddig még senki nem jutott el.

A mostani bejelentés - amint arról a The Register beszámolt - viszont már új megvilágításba helyezi a fejlesztést, és azt valószínűsíti, hogy a HVD szabvány a Toshiba égisze alatt készül el. Ez pedig azt jelentené, hogy a Sony és az általa támogatott Blu-ray szabvány rendkívül erős ellenféllel találja magát szemben, igaz, a technológiáról egyelőre a Toshiba is mint a HD DVD utódjáról beszél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.