Hirdetés

Akku glükózból - Walkman kockacukorral újratöltve



|

Új technológiával erősít a Sony

Hirdetés

Fehér Klára, Földrengések Szigete című ifjúsági tudományos-fantasztikus regényében az egyik szereplő nagyipari mennyiségben sóz el kelkáposzta-főzeléket, amiből aztán végül a "műanyagüzem hármas részlegében" férfizoknit állítanak elő. E sorokat a könyv szerzője 1957-ben vetette papírra, és ötven évvel később a Sony megvalósította a műveletet - majdnem. Ők ugyanis cukrot bontanak le, hogy elektromos áramot termeljenek.

A sorozatos akku-visszahívási botrányok miatt megtépázott tekintélyű gyártó 39 köbmilliméter méretű bioakkumulátort állított elő, amely 50 milliwattot produkál, ami a cég szerint világrekord egy ilyen méretű cellától. A közreadott videó szerint - lásd alább - négy ilyen cella összekapcsolása elegendő ahhoz, hogy működtessen egy Walkman digitális zenelejátszót. Persze az más kérdés, hogy négy ilyen kockát magunkkal vinni a csöpp lejátszóval nagyjából olyan mókás, mint a régi viccben a mindentudó orosz karórához a két bőröndnyi akku. Természetesen a technológia még gyerekcipőben jár, egyelőre szó sincs arról, hogy a majdan megszülető kereskedelmi termék is ekkora lesz.

 

Videó és további információk a cukor-akkumulátorról>>>


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.