Hirdetés

Alternatív operációs rendszerek az Eee PC-n



|

Alapból a Linux egy változatát kapják a vásárlók az Eee PC mellé, azonban a mini noteszre Windows XP, vagy Vista, de akár OS X is telepíthető.

Hirdetés

 

Az ASUS igen nagy elvárásokat támaszt mini noteszgépével, az Eee PC-vel szemben. A taiwani gyártó egy év alatt 4 millió darabot kíván értékesíteni belőle, és erre jó esélye is van.

 

Külföldön a gépet már azelőtt megveszik, mielőtt az kikerülhetne a boltok polcaira - talán nem véletlen, hiszen Amerikában a legkeresetebb a laptopok között az ASUS csöppsége.

 

eeepc_win.jpg

 

A HDTV-k és az iPhone után könnyen lehet, hogy az Eee PC-ből is mánia lesz - ráadásul egyre több olyan felhasználó mutatja fel eredményét, aki ügyeskedett valamit a géppel: így már nem csak az alapból a csomagban található Linux futtatható a noteszen.

 

Természetesen annak, hogy nem Windows XP, vagy Vista érkezik alapból az Eee PC-vel, pénzügyi okai vannak: ebben az esetben már nem beszélhetnénk "olcsó" laptopról. Emiatt az ASUS a Linux egyik változata mellett döntött.

 

Akik azonban nem elégedettek ezzel, nem kell csüggedniük, hiszen már több más operációs rendszert is sikerrel telepítettek a felhasználók az Eee PC-kre.

 

Az OLPC projektet alaposan túlszárnyaló Eee PC-n már Windows XP, Vista, és OS X is futtatható. Az ügyesebbeknek már 687 megabájtra is sikerült összezsúfolniuk az XP-t, hogy ráférjen a 4 gigabájtos noteszre.

 

 

A Vista esetében már más a helyzet: plusz tárhellyel az operációs rendszer működik a gépen, azonban leginkább csak alap feladatok elvégzésére alkalmas - a fentebbi videóban Paul O'Brien (neki sikerült elsőként felraknia ezt az OS-t rá) mutatja be a Vistát az Eee PC-n.

 

Az Eee PC-re egyébként még a Leopard és a Tiger is felment az OS X-ek közül, persze ezeket az operációs rendszereket nem ilyen teljesítményhez szánták.

 

Noha ezek a megoldások nem minden esetben legálisak, jól mutatják az ASUS mini noteszgépének képességeit. A gépből egyébként egy lelkes modder érintőképernyős tabletet gyártott: miután vett egy érintőképernyőt, beépítette azt a laptop házába - az eredmény megtekinthető az alábbi videóban:

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.