Hirdetés

AMD Athlon 64 X2 5000+ EE - energiatakarékosság?



|

Az előző hónap a költséghatékony központi egységekről szólt: az Athlon 64 EE sorozat is ide tartozik.

Hirdetés

A környezetvédelem és a költséghatékonyság szavak lassan a gyártók szívébe is belopják magukat - legalábbis az Intel és az AMD e számunkban tesztelt termékei ezt mutatják. Az új lapkát kifejezetten a Core 2 Duo ellenfelének szánják: a 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő, Brisbane kódnevű mag elődeinél alacsonyabb fogyasztással és gyártási költséggel, de nagyobb teljesítménnyel büszkélkedhet. A processzor természetesen már az új, AM2 foglalatot használja, ebből következően pedig a DDR2 memóriákat támogatja. Bár első ránézésre nem sokban tér el egy átlagos AM2-es processzortól, a teljesítményadatok rögtön mást mutatnak.

a64.jpg

Az eredményekből kiderül, hogy a Brisbane mag fejlődött felmenőihez képest, és valamivel nagyobb teljesítményt nyújt. A legnagyobb mértékben azonban tényleg a fogyasztást és a hőtermelést sikerült javítani - az AMD újdonsága immár ezen értékek alapján is a Core 2 Duo sorozat tagjaihoz mérhető.

a642.jpg

Kicsit megkésve bár, de megérkezett hát az erősítés, az AMD ugyanis komoly hátrányba került, amikor az Intel bevezette a 65 nanométeres gyártósorokat. Az új, Brisbane magokkal most javulni látszik a helyzet, de ettől függetlenül a cég még korántsem állt talpra a Core 2 Duók kiütéses piacra lépése után.

hadaba2.png

Nagyítható

 

Adatok:

  • AM2 foglalat
  • Brisbane (dupla) mag
  • 65 nanométeres gyártástechnológia
  • 2,6 gigahertzes magórajel
  • 2×512 kilobájt másodszintű gyorsítótár
  • 2000 megahertzes HyperTransport külső órajel
  • x86-64 támogatás, Cool’n’Quiet, SSE-3, NX-flag
  • 65 wattos fogyasztás

 

Értékelés:

Előny: Jó teljesítmény, jelentősen alacsonyabb fogyasztás és hőtermelés

Hátrány: Drága, új termékként még mindig nehézkes a beszerzése

Teljesítmény: 90

Szolgáltatás: 93

 

Papp Gábor és Lakatos Gergely

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.